Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak cytrynowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nieduży kurczak 1,20 kg
cytryna 2 szt
miód 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
rozmaryn suszony lub świeży 0,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
bulion 1 kostka
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak cytrynowy

W rondlu zagotować i podgrzewać przez 5 minut \"miksturę\"z 1 szklanki bulionu,soku z 1 cytryny i miodu. Kurczaka podzielić na porcje, natrzeć solą i skórka otartą z jednej cytryny. Obsmażyć na maśle /lub oleju , lub zmieszać masło z olejem - wtedy się nie przypala a pysznie smakuje/ ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę lub do brytfanki, posypać posiekanym czosnkiem, rozmarynem i pieprzem. Wstawić do piekarnika/190 stopni C/ i piec , polewając od czasu do czasu miodowo-cytrynowym sosem.
Gdy kurczak jest już miękki, obłożyć go plasterkami cytryny i przez pięć minut trzymać w gorącym piekarniku.
Najlepiej smakuje z ryżem na sypko i zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 12.11.2011 15:02
fajny
gośka 13.01.2011 08:56
hmm brzmi pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak