Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z kiszonej kapusty,ziemniaków i mięsa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na jednogarnkowy obiad- zapiekanka z mięsem mielonym, kapustą i ziemniakami. Pyszne, koniecznie spróbujcie!

Składniki:

kapusta kiszona 30dag
cebule 3
ziemniaki 75dag
śmietana kremówka 100ml
śmietana gęsta 100ml
szczypiorek pęczek
sól
pieprz
papryka mielona
bulion 1 kostka
mięso mielone 400 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z kiszonej kapusty,ziemniaków i mięsa

Cebule pokroić w kosteczkę.

Przesmażyć razem z mięsem.

Doprawić solą, pieprzem i papryką. Kapustę zalać dwiema szklankami wody, dodać kostkę bulionową, gotować ok.15min.Odcedzić na sitku i doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w plastry, zalać posolonym wrzątkiem i gotować 5min.,po czym odcedzić, oprószyć solą i pieprzem. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układać warstwami: mięso z cebulą, kapustę, ziemniaki. Zalać potrawę śmietaną wymieszaną z kremówką i serem.

Piec ok.35min w temp.200stopniC.Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak