Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec pod pierzynką z bezy
c.d składników:
sok z cytryny z 1 szt
rodzynki 1 garść
kandyzowana skórka z pomarańczy
polewa
margaryna 125 g
cukier 5 łyżek
kakao 4 - 5 czubatych łyżek
aromat migdałowy 2-3 krople
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Ze składników na ciasto, zapisanych w poz. 1 - 7 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki.
Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów .
Masa makowa:
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy.
Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min.
Ostudzić.
Z białek ubić pianę.
Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat.
Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.
Masa serowa:
Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Rozłożyć na masie makowej.
Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut.
Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.
Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami.
Dziś dodatkowo rozłożyłam ubitą pianę z pozostałych z pieczenia innych ciast sztywno ubitą pianę czyli ciasto upiekłam pod bezową pierzynką