Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana ,, z kurnej chaty „ :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

10 dag suchej kaszy prażonej 3/4 szklanki
średnie cebule 2 sztuki
garść grzybów suszonych 1 do smaku
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
woda 1 szklanka
bulion 1,5 szklanki
sól do smaku
boczek 3 drobno krojony

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana ,, z kurnej chaty „ :

Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości .Odcedzić zachowując wywar .
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej z masłem i wrzucić boczek . Smażyć mieszając aż się obrumieni . Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i dalej smażyć aż cebula się,, zeszkli „ . Grzyby pokroić drobno i wrzucić do garnka. Wlać wywar z gotowania grzybów i bulion .Zagotować i sprawdzić czy płynu nie trzeba dosolić .Przykryć i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Odkryć , zamieszać i odparować resztę płyny. Zawinąć w koc i zostawić na 30 minut pod przykryciem by kasza ,, doszła „ i zrobiła się sypka ( można też ugotować wcześniej a potem podgrzewać podlewając kilka łyżek wody i ogrzewając kaszę by płyn wyparował ).

Podałam do ,,Zrazików ze schabu wg Babcigramolki„

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena40 03.01.2011 15:57
pycha
eli_555 28.07.2010 23:28
Uwielvbam kasze.
Jolanta41 01.07.2010 08:34
Kaloryczność bardzo wysoka ,ale pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak