Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na żołądkach

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg żołądków z kurczaka 3/4
niezbyt dużych ziemniaków 6
marchewka 1
korzeń pietruszki 1
2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu przyprawy:
czubata łyżka masła 1
czubate łyżki posiekanego koperku 2
pęczak 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na żołądkach

Moi domownicy uwielbiają taki krupnik. To prosta i bardzo pożywna zupa.

Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować aż będą prawie miękkie. Odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać opłukaną kaszę i gotować aż ta napęcznieje. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Warzywa korzeniowe pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, liście selera posiekać. Na patelni rozpuścić masło, smażyć warzywa przez 2-3 minuty mieszając a następnie dodać do zupy gdy ziemniaki będą ugotowane, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. W/g mnie krupnik należy odstawić na ok.2 godzinki a potem podgrzać i dopiero podawać. Wszystkie smaki przenikną się przez ten czas i zupa będzie smaczniejsza. Podawać z dużą ilością koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 25.11.2011 08:41
mniam
Agnieszka/picola 03.11.2011 22:36
lubię taka zupkę
Karolina69 03.08.2011 07:42
fajne
misia53 22.10.2010 20:37
Lubię żołądki w każdym wydaniu
ElizaT 14.10.2010 23:48
Smaczny.
Henryka2 21.09.2010 22:15
pycha!
annamariakowalczyk3 15.09.2010 07:49
super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak