Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto krówka wspaniała

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier 3\\4 szkl
mąka krupczatka 5 łyżek
orzechy mielone 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto krówka wspaniała

krem krówkowy
360 gram lub mleczko skondensowane słodzone (gotowane w puszce, gotować w puszce 2,5 godziny)1 masło roślinne 250 gram 1 czubata łyżka cukru pudru

Polewa:
20-30 dkg krówek1 łyżka margaryny orzechy do dekoracji


Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika.

Gotowy biszkopt, przekroić na 3 części, przełożyć kremem krówkowym, polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania, można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 24.01.2012 19:31
pycha
Hanna11 11.01.2012 21:11
aż ślinka mi cieknie na widok takich pyszności
misia53 06.07.2011 12:29
krówka zawsze jest wspaniala...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak