Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony klarowny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1,5 kg
cebula 2 szt
marchew 2 szt
seler 1 kawałek
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
grzyby suszone 1 garść
sok z cytryny
ocet jabłkowy
majeranek
bulion 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony klarowny

Grzyby płuczemy i zalewamy 0,5 litra ciepłej wody. Pozostawiamy najlepiej na noc do namoczenia. Warzywa obieramy, buraki kroimy na kawałki i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Dodajemy wywar z grzybów, bulionetkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 1 godziny na wolnym ogniu. Gdy buraki będą już miękkie odcedzamy z barszczu warzywa i przyprawy. Do klarownego barszczu dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżkę octu. Próbujemy. Jeśli barszcz nadal jest „mdły” dodajemy trochę octu i znów próbujemy. Na koniec przyprawiamy barszcz solą, pieprzem i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 07.11.2013 08:33
pyszny barszczyk
Bli 14.10.2023 09:41
Bla
Betka 17.11.2012 08:58
uwielbiam barszczyk;)
motomaniak 08.11.2011 11:01
lubie
krzyniu1984 01.12.2010 06:22
bardzo lubię
PaniMISIOWA 15.11.2010 07:14
Na kaca jeszcze nie próbowałam ;-)
Monika193
Monika193 15.11.2010 06:17
pyszny na rozgrzewkę i ..... na kaca, hihi
MAR3STA 11.11.2010 14:46
znakomity!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak