Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szufada wołowa z czosnkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowiny bez kości 1,5kg
boczku 10dag
mąki 2łyzki
czosnku 1 główka
majeranek
sól
pieprz
marchewki po 15dag
pietruszki
selera
i cebuli
czerwonego wina(wytrawnego) 1/4l
świeże zioła do dekoracji
chleb razowy starty

Przepis i sposób przygotowania na: Szufada wołowa z czosnkiem

Mięso rozbijamy tłuczkiem, szpikujemy cienkimi paseczkami boczku i ząbkami czosnku. Posypujemy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Zrumieniamy na rozgrzanym oleju. następnie skrapiamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Warzywa kroimy na małe kawałki, przekładamy do mięsa. Na ok. 15min przed końcem duszenia wlewamy czerwone wino. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry. Sos z mięsa mieszamy z chlebem i gotujemy kilka minut, przecieramy przez sito. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Polewamy mięso, krótko zapiekamy. Szufadę przekładamy na półmisek, dekorujemy ziołami. Danie doskonale smakuje z makaronem i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 17.11.2011 20:42
rewelka
magical66 01.12.2010 17:17
super
Zoso 07.11.2010 19:29
Fajny przepis na niedzielny obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak