Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

parówki z ryżem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówek 6 cienkich
marchewki 2 średnie
cebula 1 duża
soku pomidorowego 1 szklanka
sól i pieprz
szczypta jarzynki w proszku
pomidory 2
zieleniny 100g
ryż 500g

Przepis i sposób przygotowania na: parówki z ryżem

Obieramy marchewki i cebulę. marchewkę można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę siekamy w drobną kostkę. Na dużej patelni z wysokim brzegami mocno rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i marchewkę. Następnie dodaj do warzyw pokrojone w plasterki parówki. Kiedy się zrumienią, wlej szklankę soku pomidorowego, posyp solą , pieprzem i jarzynką do smaku, wymieszaj. Przykryj patelnie i potrzymaj na małym ogniu jeszcze ok 10m in. Dokładnie opłucz ryż pod bieżącą wodą, ugotuj na sypko i jeszcze raz przelej strumieniem wody. Przełóż warzywa z parówkami do dużego płaskiego rondla i wyłóż na nie warstwę ryżu. Wyrównaj. Drewnianą łyżką zrób kilka niewielkich wgłębień i wlej w nie odrobinę wody. Przykryj rondel i na ok. 10min. postaw na małym ogniu. Odwracając rondel do góry dnem, wyłóż gotowe danie na półmisek. Pomidory, ogórki dokładnie umyj i nie obierając pokrój na plasterki. Obłóż nimi potrawę i posyp drobno posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 02.12.2011 08:00
lubię
Izabela28 16.06.2011 14:08
fajny przepis na smaczne danie;)
iga2 14.01.2011 15:42
wypróbowane i smakuje wyśmienicie
agata1722
agata1722 12.01.2011 11:29
ciekawe
Jaheira11 11.11.2010 18:08
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak