Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto metrowiec
1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej i letnią wodę. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
2. Ciasto dzielimy na dwie równe części, a do jednej z nich dodajemy kakao.
3. Ciast pieczemy w długich foremkach, w temp. 180 stopni, ok 30 min.
Krem:
1. Mleko ( 1 i 1/4 szkl) gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Do reszty mleka dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko miksujemy. Następnie wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i mieszamy. Gotujemy do zgęstnięcia, po czy studzimy.
3. Wystudzony budyń miksujemy z margaryną.
Upieczone ciasto kroimy w cienkie paski (ok 1,5 cm-2 cm). Nastepnie układamy je (zlepiając) na przemian: jasne, krem, ciemne, krem, jasne, krem itd.
Dekorujemy dowolnie. Moze to być np. polewa czekoladowa itp.