Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort SPIDER-MAN

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,7 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier kryształ 3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 5 łyżek
olej 4 łyżki
mleko 3,2% 1/2 l
masło 2 szt
jajko 8 szt
woda 300 ml
galaretka brzoskwiniowa 1 szt
brzoskwinie w puszce 1/2 szt
kolorowe cukierki 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
Biszkopt 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort SPIDER-MAN

Biszkopt jasny:
Z 5 białek i szklanką cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1 szklankę mąki pszennej wymieszaną z 1 łyżką proszku do pieczenia i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt, ostudzić i przekroić na pół. Tortownica o średnicy 28 cm.

Biszkopt ciemny:
Z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszaną z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami kakao. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt. Tortownica o średnicy 28 cm. Po ostygnięciu wykroić z biszkopta 3 krążki. Jeden wykroić szklanką, drugi małym talerzykiem deserowym, a trzeci dużym płytkim talerzem.

Masa:z 1/2l mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 15 dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 2 kostkami masła na pulchną masę.

Galaretkę wsypać do 200ml wrzacej wody i ostudzić.

Jasny krążek biszkopta przełożyć 1/3 masy. Następnie na masie ułożyć 3 krążki ciemnego biszkopta. Między luki powkładać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, między którymi dajemy stężałą galaretkę. Na to dajemy 1/3 masy i drugi jasny krążek biszkopta. Pozostałą 1/3 masy smarujemy górę i boki.
Kolorowymi cukierkami usypujemy kształt SPAIDER-MANA, można sobie pomóc delikatnie szkicując jego kształt wykałaczką.
1 ciastko biszkoptowe układamy na torcie w miejscu gdzie ma być pająk. Roztopioną czekoladą zalewamy pancerz pająka formujemy nóżki i pajęczynę na torcie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 06.05.2013 09:58
odlotowy:):)
safcia 06.06.2012 11:20
sliczny
hastalavista 03.06.2012 13:41
super pomysł!
KasiaK90 25.05.2012 12:40
wspaniały torcik:)
sunnymood 13.05.2012 20:33
Fantastyczny:))
ewaa 15.03.2012 20:43
super wygląda
caralajna 27.02.2012 08:40
naprawdę świetny :)
Ewelina38 16.12.2011 20:20
świetny - coś dla mojego syna
anemon 27.09.2011 07:47
Gratuluję pomysłu i talentu.
motomaniak 21.09.2011 22:53
swietny
Seba 17.09.2011 10:07
piękny
rzenia15 20.08.2011 23:34
Twoje torty są po prostu przepiękne
Zoso 25.07.2011 19:37
idealne dla dziecka
Magdalena1110 14.07.2011 07:17
super
Mariusz10 07.04.2011 23:43
ekstra tort!!!!
Agnieszka_B 17.03.2011 08:57
Rewelacyjny tort!!
IZABELA29 25.01.2011 09:15
jak mi się uda to zrobię takiego spider mana
Margo1 21.01.2011 18:51
prześliczny
ElizaT 16.01.2011 12:01
masz talent
m1monika 08.01.2011 19:35
świetny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mirosława4 29.12.2010 21:19
super
Bagatelka
Bagatelka 28.12.2010 04:50
Bardzo ładny tort!
Karolek1 06.12.2010 19:54
Gratuluję talentu, zarówno kulinarnego, jak i plastycznego :D
IZABELA29 01.12.2010 09:33
ale fajny tez chce taki
gacopierz23 30.11.2010 10:07
super wygląda szczególnie podoba mi się pajączek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak