Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne placki ziemniaczane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
jajko
mąka
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy ze skóry, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce (ja trę na średnich oczkach). Dodajemy do nich 2-3 jajka, sól i mąkę (tak aby wyszło nam w miarę gęste ciasto). Smażymy na patelni w głębokim tłuszczu. Podajemy posypane cukrem.

Moja babcia do startych ziemniaków dodaje również drobno posiekaną cebulkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 02.09.2012 14:38
Zawsze dobrze smakują
janek64 10.05.2012 12:44
Nie ma jak to tradycja jeszcze ze śmietaną ... pyszności :)
Ewa111 22.04.2012 21:52
tradycyjne najlepsze
ankaryba 04.02.2012 16:40
moje ulubione!!!
Wacław 15.08.2011 12:20
pyszne danie !
Krystyna32 18.03.2011 09:00
pycha
Margo1 08.11.2010 10:48
nie ma jak placuszki
misia53 24.10.2010 19:20
Co prawda Magda Gessler mówiła ,że cebula powoduje ,że placki się przypalają ,ale ja dodaję cebulę ,bo lubię.
ElizaT 22.10.2010 23:01
Bardzo dobre, tylko ja lubię ze śmietaną.
Kate131 22.10.2010 07:17
pycha ze śmietanką
MAŁGORZATA108 21.10.2010 15:45
Bardzo lubię, wprost przepadam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak