Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec jagnięcy w ziołach

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udzieć jagnięcy bez kości 1 kg
sól, pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
pietruszka 2 łodygi
tymianek 2 łodygi
rozmaryn 1 gałązka
mrożona fasolka szparagowa 30 dkg
pieczywo tostowe 3 kromki
masło 2 łyżki
ziemniaki 80 dkg
bulion warzywny 125 ml
zasmażka błyskawiczna 1-2 łyżeczki
boczek 5 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec jagnięcy w ziołach

Czosnek obrać i zmiażdżyć, z mięsem włożyć do brytfanki i piec ok. 75 minut w temp. 175 stopni. Zioła umyć, osuszyć i posiekać (bez łodyżek). Fasolkę gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut, następnie zalać zimną wodą, osączyć. Tosty rozdrobnić w misce, dodać zioła, masło i przyprawić. Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Pieczeń obłożyć masą ziołową 20 minut przed końcem pieczenia. Boczek przesmażyć na patelni, po 2 minutach dodać fasolkę, przyprawić do smaku. Ziemniaki odcedzić. Mięso wyjąć z brytfanki. Bulion dodać do sosu z pieczenia, przecedzić przez sito do garnka, zagotować z zasmażką błyskawiczną. Przyprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry, podawać z sosem, fasolką i ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 02.10.2011 09:36
na pewno smaczny
Jolanta_P-S 27.04.2011 18:44
ciekawy
RenataZ-et 11.12.2010 11:33
Interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak