Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żonkil

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6
sok z cytryny 1,5 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 3/4 szkl
mąka 1/2 szkl
wanilia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żonkil

Ubić białka do spienienia.Dodać sok z cytryny i sól i ubijać aż masa zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie fazy \'sztywności\".Wmieszać wanilię.Mąkę i cukier przesiane 4x dodac do piany i delikatnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej formy.
6 żółtek; 1 łyżeczka wanilii; 1/4 łyżeczki soli; 3/4 szkl cukru; 3/4 szkl mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/4 szkl wrzącej wody
Ubijać żółtka min 3 minuty, dodać sól i wanilię.Ubijać i stopniowo dodawać cukier.Mąkę i proszek przesiane4x dodawać na przemian z wrzątkiem.Wymieszać i wylać na masę białkową w formie.Piec 50 min. 180 st.Przed wyjęciem całkowicie ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 03.05.2012 16:31
pyszne
bami 22.12.2011 00:49
Moją uwagę przykuła nazwa - świetna :)
ewasylwia 16.11.2010 09:00
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak