Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi na słodko- z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 1,5 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
mak 1/2 kg
bakalie 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi na słodko- z makiem

Mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać do niej roztopione masło i szczyptę soli, zrobić zagłębienie, wbić jajko i dodać tyle letniej wody, żeby zagnieść ciasto pierogowe. Bakalie posiekać drobniutko i wymieszać z masą makową. Ciasto na pierogi rozwałkować i wykrawać z niego kółka, nakładać na nie farsz makowy i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę, wrzucać na nią pierogi i gotować je do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Wyławiać pierogi łyżką cedzakową i odłożyć na durszlak, żeby odciekły z wody.
Pierogi te świetnie smakują ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 05.03.2014 21:48
świetne pierogi
IKrakowianka 05.12.2013 21:36
świetny pomysł
Seba 19.06.2013 08:11
na pewno smaczne
Katarzyna/kate1980 23.06.2012 22:47
bardzo fajny przepis
IZABELA29 08.08.2011 08:29
słodziutkie pierożki
ben-ka 07.08.2011 13:09
Nie jadłam jeszcze pierogów z takim farszem,ciekawy pomysł.
Iwusia 21.10.2010 15:39
Zjem każde pierożki a Twoje muszą smakować bajecznie :))
bietka 05.10.2010 12:02
Jeszcze nie słyszałam o pierogach makowych.
gusia1000 03.10.2010 23:37
Uwielbiam je.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak