Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto z dżemem jabłkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z dżemem jabłkowym

50 dag mąki
25 dag masła
5 dag cukru pudru
2 żółtka
Pół białka
1 opakowanie cukru waniliowego
Dżem jabłkowy
10 dag cukru pudru z wanilią

Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu rozwałkować ciasto, używając do posypania mało mąki. Ciasto pokroić w pasy, układać je wysmarowaną blaszkę łączenia pasów zagnieść palcami, ciasto posmarować dokładnie dżemem jabłkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 250 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika posypać cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 02.05.2012 08:53
lubię takie ciasta
plocia 02.12.2010 21:16
Takie proste ciasta są najlepsze
Karolcia12 14.10.2010 12:23
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak