Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka razowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka razowe

Składniki:

1 jajko
90 g miękkiego masła
60 g brązowego cukru
20 g wiórków kokosowych
25 g otrębów
120 g mąki razowej
75 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej

Przygotowanie:

Masło i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać jajko i dalej ubijać, aż składniki się połączą. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować do połączenia składników. Z ciasta, które będzie miało zwartą konsystencję, formować rękami nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC, około 12 minut, aż lekko brązowieją. Wystudzić na kratce, a następnie zanurzać w rozpuszczonej na parze wodnej czekoladzie. Poczekać, aż czekolada zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 31.10.2011 16:31
zdrowe
Krzysztof42 15.01.2011 12:42
jak razowe to chyba zdrowe?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak