Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa cebulowa na winie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4
czosnek 2 ząbki
sól
masło 3 łyzki
oliwa 4 łyzki
ser zólty ementaler lub gouda
mąka 2 łyżki
bouquet garni

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa cebulowa na winie

Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanym masle z oliwa. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki mąka się nie zazłoci. Dolać wino i gotowac bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni (lisc laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki). Zagotować, przykryc i gotować przez 45 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunąć z zupy.
Bulkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę przelać do mieseczek, najlepiej kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku, aż do stopienia się sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 17.07.2011 23:43
pycha zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak