Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 125 ml
drożdże 3 dag
cukier waniliowy 1 szt
jajko 3 szt
cukier 7 dag
masło 1 czubata łyżka
mąka 25 dag
sól szczypta
lukier
masło 4 dag
cukier 15 dag
mleko 1/3 szkl
czekolada mleczna 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa

* Czekolada może być i deserowa i gorzka, jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że im ciemniejsza, tym mniej słodka będzie babka. Ale też i ciemniejsza. Sprawdzone z każdym rodzajem.

Drożdże wymieszać w miseczce z cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Dodać łyżeczkę mąki i odstawić na 10-15 minut.
W tym czasie czekoladę stopić w kąpieli wodnej, po czym zdjąć z ognia i odłożyć aby przestygła nieco. Jajka utrzeć na puch razem z cukrem, dodać masło i cały czas ucierając stopniowo przestudzoną, ale płynną czekoladę. Wlać rozczyn drożdżowy, a następnie - dalej cały czas ucierając - przesianą mąkę i sól. Całość dobrze wymieszać. Da się to swobodnie zrobić mikserem, bo ciasto należy raczej do tych lejących.
Formę bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i wsadzić do zimnego piekarnika na ok. 2 godziny. Piekarnik ma to do siebie, że jest szczelny, więc ciasta nie trzeba przykrywać. Ma czas na swobodne wyrośnięcie. Proszę sprawdzać jednak co 30 minut (drożdże są kapryśne, zwłaszcza świeże...).
Wyjąć formę z wyrośniętym ciastem, nagrzać piekarnik do 180°C i wsadzić formę z powrotem. Piec 50-60 minut. Po 30 minutach przykryć koniecznie kawałkiem folii aluminiowej, aby się nie spiekła. Po upieczeniu lekko wystudzić i bardzo delikatnie wyjąć z formy.
Masło roztopić w rondelku, dodać mleko i cukier. Całość gotować ok. 4-5 minut. Gęstym i gorącym lukrem posmarować babkę. Odstawić na kilkanaście minut do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 19.04.2012 19:04
piękna...:D
Wojt@s
Wojt@s 15.10.2011 21:33
pycha
Ewa104 02.07.2011 10:57
Musi wybornie smakować.
Ewa104 02.07.2011 10:57
Musi wybornie smakować.
Jolanta_P-S 02.04.2011 20:35
niedługo będzie czas na baby;)
ziutula
ziutula 10.03.2011 23:18
smacznego.....
Małgorzata77 04.01.2011 09:10
pychotka
Małgorzata77 04.01.2011 09:10
pychotka
Smakosz6 14.12.2010 09:10
mniam
banditka 01.12.2010 08:35
fajowe
bami 26.11.2010 14:59
Dobra słodka BABKA nie jest zła :P
Agnieszka172 06.11.2010 17:40
smakowicie wygląda
cukiereczek 29.10.2010 08:38
Słodka babka
aga130982 12.10.2010 15:12
pycha
Kryska73 03.10.2010 14:53
pięknie wygląda i na pewno też świetnie smakuje!
Beata73 01.10.2010 17:34
wspaniała babeczka!
Łucja1 01.10.2010 16:02
świetny przepis!
Katarzyna/kate1980 29.09.2010 12:46
pyszności
borgia 25.09.2010 15:40
Muszę napisać sprostowanie, bo jak widzę będą problemy... Nie da się oddzielić podstawowego przepisu na ciasto, od dodatkowego na lukier. Dlaczego? Zapisuję po kolei, po czym okazuje się, że wszystko miesza się tak, jak chce. Ni przypiął, ni przyłatał. Składniki lukru: 4 dag masła, 15 dag cukru, 1/3 szkl. mleka. Trochę to bez sensu...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak