Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIANKA SEROWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
żółtko jajek 7 szt.
białko 4 szt.
budyń śmietankowy 1 opakowanie
wiórki kokosowe 10 dag
masło 250 g
śmietana 30% 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sernix 1 opakowanie
mleko 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
bakalie
ser biały twarogowy 70 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: PIANKA SEROWA

CIASTO KRUCHE:
Mąkę ziemniaczaną połączyć z pszenną i proszkiem do pieczenia. Posiekać z miękkim masłem. Dodać 2 łyżki śmietany i 2 żółtka. dokładnie zagnieść. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 30 min.

MASA SEROWA:
Ubić pianę z 4 białek i utrwalić niecałą szklanką cukru. W osobnym garnku utrzeć żółtka, dodać ser, mleko, olej, budyń, sernix. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Następnie dodać bakalie, oprószone w mące. Wylać na ciasto kruche.

NA WIERZCH:
Wiórki wymieszać z 1 łyżka cukru, masła i 1 żółtkiem. Dokładnie wymieszać. Pokruszyć na masie serowej.

Piec w temp. 180 stopni ponad godzinę. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak