Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort porzeczkowo orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dag
mąka 1/2 szklanka
cukier 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 10 dag
porzeczki czerwone 25 dag
orzechy włoskie 15 mielone
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: tort porzeczkowo orzechowy

1. masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i orzechami. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. 2/3 ciasta przełożyć do tortownicy, resztę do płaskiej blachy. Piec po mniej więcej 25 minut w 190 stopniach.
2. Porzeczki dokładnie umyć, osączyć, oberwać gałązki i szypułki. Pół szklanki owoców odłożyć, resztę zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z musem porzeczkowym.
3. Na ciasto nałożyć obręcz, wyłożyć masę śmietankową połączoną z całymi porzeczkami. Posypać pokruszonym plackiem ciasta, ostudzić. Ozdobić gałązkami porzeczek maczanymi w cukrze, schłodzić. (Można zamrozić)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 21.10.2010 16:57
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak