Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane jajka i Pieczone pieczarki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 2-3 Garście
szynka 10-15 dkg
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
majonez 1 łyżka
pieczarki 3-6 Na osobe (Sztuki)
olej Tak aby zanużyło się pół pieczar
jajko 1 Sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat Do obtoczenia
natka pietruszki 2 Szczypta dla smaku
jajko ugotowane na twardo 10 Sztuk
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane jajka i Pieczone pieczarki

Faszerowane jajka:
Ugotowane i obrane jajka kroimy na połówki.
Bierzemy 2 miseczki (na 2 farsze pieczarkowy i szynkowy chyba że ktoś robi jeden)
I dzielimy równo do miseczek żółtka jajek np:
5 gotowanych jajek przekrojonych na pół daje 10 połówek wiec na miseczkę przypada 5 połówek żółtka.

Przez maszynkę kręcimy szynkę lub ugotowane wcześniej pieczarki w zależności od farszu.
Dodajemy to do żółtek solimy pieprzymy dodajemy natkę pietruszki lub koperek i majonez.
Wszystko to mieszamy tak aby wszystkie składniki się dobrze wymieszały.
Po czym na połówki jajek nakładamy farsz i zdobimy pietruszką lub koperkiem.
Podawać na półmisku na przykład z ogórkami konserwowymi bądź kiszonymi.

---------------------------------------------------------------------------------------

Pieczone Pieczarki:

Pieczarki myjemy , obieramy , po czym jeszcze raz myjemy.
Wybijamy jajko do miseczki lub talerza, mieszamy z pieprzem sola i papryka (zamiast soli można dać Vegete).
Pieczarki maczamy w jajku a potem w bułce tartej .

Rozgrzewamy patelnie z olejem.
Na początku wystarczy ja rozgrzać dostatecznie aby wrzucony kawałeczek bułki tartej po prostu się smażył zmieniamy ogień na mniejszy żeby pieczarki się usmażyły a nie tylko podpiekły
opiekamy z jednej strony na wolnym ogniu po czym przy przekręceniu dajemy czasu z ogniem i po prostu dopiekamy pieczarki z 2 strony na ładny brązowy kolor .

SMACZNEGO !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_mc 24.09.2013 12:42
Brzmi interesująco
Zosia3003
Zosia3003 05.03.2011 04:41
PYSZNE PIECZARKI
Tahitha 15.02.2011 15:17
Fajny przepis
Katarzyna/kate1980 29.01.2011 15:02
pyszności
Magda60 08.12.2010 09:18
swietne
goofy9 22.11.2010 23:16
UWIELBIAM TAKIE JAJKA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak