Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z włoskiej kapusty z papryką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 ćwiartka kurczaka ,2 marchewki,½ pietruszki,1/8 selera,1/3 pora,4 ziemniaki
1 łyżeczka kminku mielonego,1 łyżeczka kminku w ziarnach ,¼ łyżeczki pieprzu mielonego ],
2 łyżeczki przecieru pomidorowego,2 łyżki pokrojonego koperku ,1,5 litra wody
bulion drobiowy 1 kostka
bulion cielęcy 1 kostka
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
papryka zielona 1/4 szt.
kapusta włoska kawałek (trochę większy niż we w
papryka czerwona 1/4 szt.
papryka żółta 1/4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z włoskiej kapusty z papryką

Przepisów na kapuśniaki jest cała masa .Ten na bazie wywaru z kurczaka ma bardzo ciekawy smak dzięki dodaniu świeżej papryki. Podobny jest do przepisu na ,, Kapuśniak iberyjski „. Też jest zrobiony z włoskiej kapusty i papryki .Smakuje jednak zupełnie inaczej .Różnica wynika z rodzaju zastosowanego mięsa .Tu jest gotowany kurczak- tam wędzony indyk .
Do dużego garnka włożyć umytą ćwiartkę kurczaka , obrane i opłukane warzywa ( 1 marchew pokrojona w plasterki ), ziemniaki pokrojone w gruba kostkę .Kapustę i papryki usiekać w paseczki – kapustę średniej grubości , a paprykę cienkie .Zalać wodą . Dodać ziele angielskie i liść laurowy, kostki bulionowe .Doprowadzić do wrzenia .Gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa w całości . Mięso obrać z kości , skórek i chrząstek . Rozdrobnić i dodać do zupy. Zmniejszyć gaz . Doprawić przecierem pomidorowym , kminkiem , mielonym pieprzem .Gotować 30 minut .Podawać posypany koperkiem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 18.07.2012 14:15
pycha
Dorota53 14.09.2011 20:57
lubię kapuśniaczek z każdej kapusty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak