Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

30 dag wędzonego indyka ,20 dag wędzonki,½ główki średniej usiekanej w drobne paseczki kapusty włoskiej,5 średnich ziemniaków
1 marchewka,2 cebule pokrojone w piórka,3 łyżki natki pietruszki,po ½ pokrojonej w cienkie paseczki czerwonej , zielonej i żółt
4 pomidory ( Lima ),½ pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów ( miękkich , a jak nie to trzeba je namoczyć ),sól
łyżeczki pieprzu mielonego
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt.
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty :

Portugalska wersja kapuśniaku . Trochę różni się taki kapuśniak od naszego , ale jest równie smaczny.
Kapustę , papryki, marchewkę , liście laurowe, ziele angielskie, kostki bulionowe, suszone pomidory- zalać wodą i gotować .W tym czasie podsmażyć na oleju cebulę i wędzonkę i wrzucić do zupy. Pokroić pomidory w pół plasterki i dodać do zupy. Gotować przez 1,5 godziny .Wyjąć mięso z wędzonego indyka , przestudzić, obrać od kości , pokroić i dodać do zupy . Osobno ugotować ziemniaki , odcedzić i utłuc , a potem dodać do zupy. Doprawić kminkiem , pieprzem mielonym , przyprawą do zup. Podawać posypany usiekaną natką pietruszki.

Z tego co wiem to w Portugalii dodawana jest jeszcze świeża kolendra .Ale ponieważ ja za kolendrą nie przepadam – nie dawałam .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 25.08.2015 07:20
podoba mi się ta wersja kapuśniaka:)
gosia561 04.05.2014 14:16
dość egzotycznie
Wojt@s
Wojt@s 10.06.2013 08:41
wygląda apetycznie
Agnieszka/picola 19.03.2011 10:36
pychotka
edyta18-20 02.10.2010 19:16
na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak