Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka mamusi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
marchewka 2 szt
przyprawa do potraw 1 łyżeczka
seler 1 plaser
por zielona część 1 plaster
pietruszka korzeń 1/2
cebula biała 1 szt
maślanka mrągowska 1 szt
sól 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
mleko 1/2 szkl
mąka tortowa 3 łyżki
majeranek 1/2 paczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
kiełbasa śląska 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka mamusi

Wodę (Na 6 litrowy garnek wlewam ponad połowę) gotować i osolić. Dodać obraną i pokrojoną w większa kostkę marchew, pietruszkę, seler, zieloną część por (kawałek), ziele angielskie i liść laurowy. Do tego dosypuję jarzynki. Doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. I dodać do zupy. Gotować na małym ogniu tak długo, aż zmiękną warzywa. Mąkę rozmieszać z mlekiem i zabielić zupę. Dolewać powoli rozbełtana maślankę. Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę z cebulą. Podusić. Dodać do gotującej się zupy i wymieszać. Doprawić pieprzem, maggi i dosypać majeranku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

David 21.02.2013 22:48
pyszna
Emilia21 13.11.2011 10:19
super
maciek7 24.02.2011 09:27
pycha
agata1722
agata1722 16.01.2011 12:18
mamusia robi najlepsze kartoflanki:)
Magda60 17.12.2010 09:43
super
Joanna108
Joanna108 13.12.2010 08:55
Dobra zupka na zimę !!!
aga130982 08.11.2010 09:03
pycha
Agnieszka172 07.11.2010 12:33
lubię kartoflankę - też mojej mamy:)
aga130982 27.10.2010 10:05
mniam
plocia 17.10.2010 18:35
Pyszny przepis
alaaa 11.10.2010 12:35
smaczna zupka ,bardzo lubię
Justyna73 05.10.2010 14:02
moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak