Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z cielęciny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba cielęca lub wieprzowa 40 dkg.
słonina 6 dkg.
grzyby suszone 1 dkg.
bułka 6 dkg.
jaja 3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt.
cielęcina 50 dkg.
boczek 25 dkg.
tłuszcz do formy 3 dkg.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cielęciny

Cielęcinę, boczek, oczyszczone warzywa i grzybki opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą, gotować powoli około 1 1/2 godziny. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i gotować około 30 minut. Gdy mięso staje się bardzo miękkie, ostudzić i obrać z kości. Wątrobę obrać z błony, pokrajać w plastry, zalać 1 1/8 l. wrzącego wywaru, dusić 5 minut. Bułkę namoczyć w 1/8 l. wywaru. Mięso, wątrobę, bułkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, za drugim razem dając gęstą siatkę.
Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jaja, utrzeć starannie na pulchną masę. Formę budyniową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami gotowanej słoniny. Napełnić pasztetem 3/4 formy. Zakryć szczelnie pokrywą. Gotować w parze około godziny. Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek. Podawać z zimnym ostrym sosem. Pasztet można również piec w piekarniku w podłużnych foremkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 05.10.2010 16:48
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak