Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa duszona w winie

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica 1 kg
słonina 5 dag
posiekany szczypiorek 2 łyzki
cytyna otarta skórka 1/4 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 2 szt
czosnek ząbki 3 szt
rosół 250 ml
wino białe wytrawne 250 ml
oliwa 2 łyzki
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa duszona w winie

Mięso umyć, rozbić tłuczkiem na cienki płat, posypać posiekanym szczypiorkiem, rozłożyć na nim pokrojoną w słupki słoninę, oprószyć zmielonymi przyprawami: cynamonem, goździkami, pieprzem i posypać posiekanym czosnkiem. Mięso zwinąć w rulon, obwiązać nitką i obrumienić na oliwie. Przełożyć do rondla, podlać rosołem i dusić pod przykryciem, osolić, oprószyć pieprzem, gdy rosół niemal całkowicie wyparuje podlać winem i udusić do miękkości. Pod koniec dodać tarta bułkę i skórkę z cytryny. Wyjąć pieczeń, usunąć nitkę i pokroić mięso. Ułożyć na półmisku, polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.03.2014 20:35
Fajny pomysł.
Iwona51
Iwona51 31.12.2011 10:49
pycha
plocia 11.09.2010 12:12
to na pewno jest dobre!
Monika193
Monika193 03.09.2010 08:16
super
Natalia/tubisiek 01.09.2010 10:48
musi być super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak