Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką i morelą Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1.5 kg
papryczki chili z zalewy 2 sztuki
miodu wielokwiatowego 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
sos sojowy 4 łyżki
olej ryżowy 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
imbir w zalewie 1 czubata łyżka
olej sezamowy 1 łyżka
trawa cytrynowa 1 (z zalewy)
ocet ryżowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i morelą Eli

Pozostałe składniki:

15 dkg suszonych moreli
20 dkg suszonych śliwek

glazura:
4 łyżki keczupu ostrego
4 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki sosu śliwkowego Tao Tao
śliwki które nie zmieściły się w schabie

rękaw do pieczenia

Umyty schab wysuszyć ręcznikiem papierowym.Trawę cytrynową i papryczki chili drobniutko posiekać.Połączyć wszystkie składniki marynaty,posmarować schab i włożyć do lodówki na noc.Śliwki i morele namoczyć w letniej wodzie.Schab oczyścić z marynaty i wysuszyć ręcznikiem papierowym.Naciąć schab długim nożem przez środek i w otwór włożyć (z obu stron)śliwki i morele.Składniki glazury zmiksować.Schab włożyć do rękawa i posmarować ze wszystkich stron glazurą.Zabezpieczyć końce rękawa.Schab położyć na blasze i piec wpiekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę.Po godzinie pieczenia rozciąć rękaw i piec jeszcze pół godziny,żeby schab się zrumienił.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 04.02.2011 06:37
Pięknie wygląda
Islanzadi 15.10.2010 00:43
Coś wspaniałego...
Emilia22 30.09.2010 09:02
apetyczny
jolajka 28.09.2010 07:36
super wygląda i pewnie tak smakuje
banditka 07.09.2010 09:44
już wyobrażam sobie smak :)
gusia1000 01.09.2010 00:13
Ze śliwką, to już robiliśmy, ale jeszcze do tego z morelą, to nie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak