Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone maślaczki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślaki 1 kg
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
cebulka 2 plasterki
sól do smaku
woda 200 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3-4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone maślaczki

Grzyby należy dokładnie oczyścić, większe z nich pokroić na połówki lub ćwiartki. Dokładnie je namoczyć w zimnej wodzie. W garnku zagotować wodę dodając do niej pieprz, ziele i liść laurowy. Gdy woda się zagotuje dodać grzyby i posiekaną cebulkę. Gotować do miękkości, następnie dodać masło, pod koniec duszenia sos zagęścić zawiesiną z mąki i wody. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Koszt przygotowania potrawy określam jako niski, ponieważ nie wliczam kosztów maślaków, które sama zbieram :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 13.12.2013 19:29
uwielbiam takie maślaki
RenataZ-et 14.08.2013 21:33
bardzo dobre
Maniek2 14.12.2011 08:19
pycha
Margo1 30.08.2010 09:46
Lubię takie danie , nawet świetnie wygląda !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak