Zupa cebulowa, kaczka pieczona, zapiekane gruszki, czyli magia gotowania w wydaniu Roberta

Zupa cebulowa, kaczka pieczona, zapiekane gruszki, czyli magia gotowania w wydaniu Roberta
Zupa cebulowa, kaczka pieczona, zapiekane gruszki, czyli magia gotowania w wydaniu Roberta

ROBERT BOROWSKI

PRZYSTAWKA:

Zupa cebulowa z bukietem garni

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
    • 4 duże cebule
      • 4 ząbki czosnku
        • 200 ml białego wina
          • 3 łyżki masła
            • 4 łyżki oliwy
              • bukiet garni (tymianek, liść laurowy, natka pietruszki)
                • 2 łyżki mąki
                  • sól
                    • pieprz
                      • bułka na grzanki
                        • 80 g sera gruyère

                          Sposób przygotowania:

                          Cebulę obieramy, drobno siekamy, a następnie smażymy na złoto na rozgrzanej mieszance masła i oliwy. Prószymy cebulę mąką i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Na koniec dolewamy wino i odparowujemy na małym ogniu przez 5 minut. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek i bukiet garni. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około godzinę. Po ugotowaniu bukiet garni usuwamy. Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy na wierzch grzanki i posypujemy całość startym serem. Zupę zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku do momentu roztopienia się sera.

                          Zupa cebulowa
                          Zupa cebulowa

                          DANIE GŁÓWNE

                          Kaczka pieczona z żurawiną i jabłkami

                          Składniki:

                          • 1 duża kaczka (2-2,5 kg)
                            • 4 ząbki czosnku
                              • 1 kg jabłek
                                • sok z cytryny do skropienia jabłek
                                  • 200 g suszonej żurawiny
                                    • pół butelki czerwonego wytrawnego wina
                                      • rozmaryn
                                        • 4 łyżki miodu
                                          • cynamon
                                            • kardamon
                                              • sól
                                                • pieprz

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do jabłek dodajemy żurawinę, skrapiamy całość sokiem z cytryny, po czym dodajemy cynamon, kardamon i miód. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawiamy na 3-4 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wypełniamy wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zaszywamy. Do rozgrzanego piekarnika (170-190 stopni) wstawiamy kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjmujemy kaczkę z piekarnika i z obu stron nacinamy skórę pomiędzy udami a korpusem. Tam zgromadziło się dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć. Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlewamy czerwone wino (pół butelki). Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na zapiekanie od góry.

                                                  Kaczka pieczona
                                                  Kaczka pieczona

                                                  DESER

                                                  Zapiekane gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi

                                                  Składniki:

                                                  • 4 duże gruszki
                                                    • 10 dag orzechów włoskich
                                                      • 100 g sera gorgonzola
                                                        • 4 łyżki miodu
                                                          • 150 ml białego wina wytrawnego
                                                            • sok z jednej pomarańczy
                                                              • skórka z dwóch limonek
                                                                • szczypta cynamonu

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Gruszki obieramy, przepoławiamy, wyjmujemy z nich gniazda nasienne, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie kładziemy gruszki i lekko je przyrumieniamy z obu stron. Zdejmujemy gruszki z patelni, dolewamy 150 ml białego wina, sok z pomarańczy oraz startą skórkę z limonki i cynamon. Doprowadzamy sos do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby go nie przypalić. Rozgrzewamy patelnię i lekko zarumieniamy orzechy włoskie, a następnie dodajemy je do sosu. Miejsce gniazd nasiennych wypełniamy gorgonzolą i wkładamy gruszki do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, tak aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu z piekarnika gruszki polewamy sosem.

                                                                  Zapiekane gruszki
                                                                  Zapiekane gruszki

                                                                  Autor: TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości