Zupa z raków, faszerowana kaczka, sernikowy mazurek, czyli smakowite dania nauczycielki

TVN
TVN

Halina Błoch

PrzystawkaWykwintna zupa z raków

Składniki:

20 raków lub 10 raków i szyjki rakowe 1 litr wywaru z warzyw łycha masła

łyżka mąki 150 ml śmietanki drobno pokrojony świeży koper

Sposób przygotowania:

Ugotowane raki studzimy. Wybieramy szyjki i cztery pancerze, które odkładamy do dekoracji. Pozostałe pancerze ucieramy w moździerzu na miazgę, następnie dodajemy masło. Wstawiamy w rondlu na ogień i powoli smażymy podlewając rosołem. Zbieramy z wierzchu masło rakowe, a pozostałość przecieramy przez sito do wywaru warzywnego. Wrzucamy resztę szyjek, zaprawiamy mąką zmąconą śmietaną i dodajemy zebrane masło rakowe, koper, sól i pieprz do smaku. Przy każdej porcji, jako dekorację, układamy na gałązkach kopru pięknego raka i ósemkę z cytryny.

Wykwintna zupa z raków
Wykwintna zupa z raków
Źródło: TVN

Danie główne

Faszerowana kaczka podawana z żurawiną i w białych odświętnych skarpetach

Składniki: kaczka udziec indyczy bułka namoczona w mleku 1 jajko

10 dag wątróbki drobiowej 5 jabłek imbir, czosnek, miód, słodka papryka, sól, pieprz, majeranek

konfitura z żurawiny

modra kapusta Sposób przygotowania:

Kaczkę luzujemy i nacieramy przyprawami. Mielimy na grubym sitku mięso z udźca. Z kości robimy sos. Do zmielonego mięsa dodajemy sparzoną bułkę, pokrojoną w kawałki wątróbkę, jabłko, przyprawy i jajko. Następnie wszystko mieszamy. Nadziewamy wyluzowaną kaczkę, sznurujemy i wkładamy do rękawa. Pieczemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. 20 minut przed podaniem układamy w piekarniku nadziane miodem i konfiturą z żurawiny jabłka. Podajemy z sosem, modrą kapustą zasmażaną z winem i pyzami drożdżowymi.

Faszerowana kaczka
Faszerowana kaczka
Źródło: TVN

DeserSernikowy mazurek z aromatyczną kawą parzoną w tygielku

Składniki:

3 średniej wielkości ugotowane, zmielone ziemniaki 1 kg mielonego sera 20 dag rozpuszczonego masła 30 dag cukru cukier waniliowy sparzone rodzynki 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 6 jaj płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki ucieramy z cukrem w glinianej misce – makutrze. Dodajemy żółtka, cukier wanilinowy, ser, masło cały czas ucierając na gładką masę. Dodajemy rodzynki, ubitą sztywno pianę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy na wysmarowaną i wyłożoną papierem blachę. Posypujemy obficie płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze około 200° przez 45 minut.

Sernikowy mazurek
Sernikowy mazurek
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości