Żebranina Pawła Kozakiewicza (Kraków)

Żebranina
Żebranina

Żeberka w miodzie - Sposób przygotowania:

  • Do miodu wciskamy czosnek.
    • Dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli, sos sojowy i ostrygowy oraz kilka ziarenek goździków.
      • Przygotowaną marynatą nacieramy żeberka i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
        • Po zamarynowaniu wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45-60 minut w temperaturze 180-200°C

          Żeberka z pomidorami - Sposób przygotowania:

          • Przecier pomidorowy mieszamy z musztardą.
            • Dodajemy zioła prowansalskie oraz listek laurowy i ziele angielskie.
              • Marynatę mieszamy z żeberkami i odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.
                • Zamarynowane żeberka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-60 minut w temperaturze 180-200°C

                  Ziemniaki - Sposób przygotowania:

                  • Ziemniaki myjemy i obieramy.
                    • Gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.
                      • Odcedzamy.
                        • Po odparowaniu wody kroimy ziemniaki na mniejsze kawałeczki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
                          • Posypujemy solą i rozmarynem oraz polewamy oliwą.
                            • Pieczemy w piekarniku przez około 12-30 minut w temperaturze 180-200°C

                              Surówka - Sposób przygotowania:

                              • Kapustę siekamy i posypujemy niewielką ilością soli.
                                • Odstawiamy, aby puściła sok.
                                  • Obieramy marchew oraz kalarepę i ścieramy na tarce.
                                    • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
                                      • Po pokrojeniu cebulę posypujemy solą odstawiamy na około 10 minut, aż zmięknie i puści sok.
                                        • Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem.
                                          • Doprawiamy pieprzem.
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości