Zakapiorskie przysmaki Bogdana Pękalskiego (Rzeszów)

Zakapiorskie przysmaki
Zakapiorskie przysmaki

Sposób przygotowania:

  • Z saletry, cukru, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego przygotowujemy marynatę.
    • Nacieramy szynkę marynatą i zalewamy przegotowaną zimną wodą i pozostawiamy na 10 dni.
      • Boczek nacieramy tą samą marynatą, co szynkę, dodatkowo dodajemy kminek oraz paprykę słodką i ostrą.
        • Schab także nacieramy marynatą dodając 200 ml przyprawy uniwersalnej w płynie.
          • Zamarynowane mięsa wędzimy przez 8 godzin
            • Uwędzone mięsa parzymy przez 40 minut.

              Chleb - Sposób przygotowania:

              • Do aktywnego zakwasu dodajemy mąkę żytnią.
                • Mieszamy, stopniowo wlewając letnią wodę.
                  • Naczynie z przygotowanym zakwasem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.
                    • Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree
                      • W misie łączymy mąkę z purée ziemniaczanym
                        • W przygotowanej masie robimy wgłębienie i wlewamy wcześniej przygotowany zaczyn.
                          • Mieszamy drewnianą łyżką i wlewamy letnią wodę cały czas wyrabiając ciasto .
                            • Tak przygotowanie ciasto umieszczamy w misie oprószonej mąką i przykrywamy.
                              • Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
                                • Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką.
                                  • W formie umieszczamy przygotowane ciasto
                                    • Zwilżamy wodą dłoń i wyrównujemy powierzchnię ciasta.
                                      • Przykrywamy formę ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
                                        • Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze 220°Cprzez 15 minut
                                          • Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez 25-30 minut.
                                            • Upieczony chleb wyciągamy z formy i spryskujemy wierzch wodą.

                                              Smalec - Sposób przygotowania:

                                              • Słoninę, boczek i podgardla kroimy w drobną kostkę.
                                                • Wytapiamy z 2 łyżkami mleka na patelni na wolnym ogniu
                                                  • Karkówkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie w połowie wytapiania pozostałych mięs.
                                                    • Po wytopieniu mięs dodajemy trzy pokrojone cebule i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
                                                      • Zdejmujemy patelnię z ognia.
                                                        • Dodajemy starte jabłka, majeranek, pieprz, sól i sprasowany czosnek.
                                                          • Mieszamy.
                                                            • Przygotowany smalec wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości