Sposób przygotowania:
- Grzyby płuczemy zalewamy wodą i moczymy 8 godzin.
- W garnku gotujemy włoszczyznę.
- Kapustę kiszoną szatkujemy i gotujemy w osobnym garnku.
- Po ugotowaniu wyjmujemy włoszczyznę a do wywaru dodajemy ugotowaną kapustę wraz z wodą oraz grzyby z wodą .
- Gotujemy około 10-15 minut.
- Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- Dolewamy śmietankę z mąką i chwilę gotujemy.
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
- Zupę podajemy z kluseczkami.
Kluseczki kolor zielony
- Natkę pietruszki blendujemy.
- Dodajemy 1 jajko i pół szklanki mąki, wyrabiamy ciasto.
- Tak powstałe ciasto wrzucamy po kawałeczku do gotującej się mocno osolonej wody.
- Kluseczki odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
Kluseczki kolor czerwony
- Blendujemy buraka
- Dodajemy 1 jajko i pół szklanki mąki, wyrabiamy ciasto.
- Tak powstałe ciasto wrzucamy po kawałeczku do gotującej się mocno osolonej wody.
- Kluseczki odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
Kluseczki kolor żółty
- 1 jajko i pół szklanki mąki dokładnie mieszamy
- Dodajemy 1 łyżkę kurkumy, wyrabiamy ciasto.
- Tak powstałe ciasto wrzucamy po kawałeczku do gotującej się mocno osolonej wody.
- Kluseczki odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
podziel się: