Transowy Wywar Andrzeja Kaczora (Kraków)

Transowy wywar
Transowy wywar

Sposób przygotowania:

  • Grzyby płuczemy zalewamy wodą i moczymy 8 godzin.
    • W garnku gotujemy włoszczyznę.
      • Kapustę kiszoną szatkujemy i gotujemy w osobnym garnku.
        • Po ugotowaniu wyjmujemy włoszczyznę a do wywaru dodajemy ugotowaną kapustę wraz z wodą oraz grzyby z wodą .
          • Gotujemy około 10-15 minut.
            • Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
              • Dolewamy śmietankę z mąką i chwilę gotujemy.
                • Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
                  • Zupę podajemy z kluseczkami.

                    Kluseczki kolor zielony

                    • Natkę pietruszki blendujemy.
                      • Dodajemy 1 jajko i pół szklanki mąki, wyrabiamy ciasto.
                        • Tak powstałe ciasto wrzucamy po kawałeczku do gotującej się mocno osolonej wody.
                          • Kluseczki odcedzamy i płuczemy zimną wodą.

                            Kluseczki kolor czerwony

                            • Blendujemy buraka
                              • Dodajemy 1 jajko i pół szklanki mąki, wyrabiamy ciasto.
                                • Tak powstałe ciasto wrzucamy po kawałeczku do gotującej się mocno osolonej wody.
                                  • Kluseczki odcedzamy i płuczemy zimną wodą.

                                    Kluseczki kolor żółty

                                    • 1 jajko i pół szklanki mąki dokładnie mieszamy
                                      • Dodajemy 1 łyżkę kurkumy, wyrabiamy ciasto.
                                        • Tak powstałe ciasto wrzucamy po kawałeczku do gotującej się mocno osolonej wody.
                                          • Kluseczki odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości