Wejście smoka Kamila Liedke (Poznań)

Wejście smoka
Wejście smoka
Przystawka

Wejście smoka

Sposób przygotowania:

  • -Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości
    • -kawałki.
      • -Przygotowane kawałki zalewamy 2-3 łyżkami sosu sojowego, 1-2 łyżkami oleju sezamowego, odrobiną oleju i odstawiamy na 30 minut.
        • -Imbir obieramy i ścieramy.
          • -Kapustę pekińską i pieczarki myjemy, a następnie kroimy w plasterki.
            • -Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do napęcznienia.
              • -Z papryczek chilli usuwamy pestki i siekamy na drobne fragmenty.
                • -Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy stary imbir i mieszamy.
                  • -Dodajemy kapustę pekińską i pieczarki, mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty.
                    • -Dodajemy posiekane papryczki chilli
                      • -Do powstałej zupy wrzucamy kurczaka razem z zalewą.
                        • -Dodajemy grzyby mun, pędy bambusa, oraz łyżeczkę przecieru pomidorowego.
                          • -Następnie dodajemy 10-15 łyżeczek octu ryżowego, aż do uzyskania zadowalającej kwaśności.
                            • -Jeśli zupa jest zbyt mało słona dolewamy sosu sojowego lub sosu rybnego.
                              • -Jeśli zupa jest zbyt mało ostra możemy dodać posiekanych papryczek chilli.
                                • -Jajka roztrzepujemy za pomocą widelca i dolewamy do zupy ciągle mieszając.
                                  • -Mąkę ziemniaczaną mieszamy w połowie szklanki zimnej wody. Dolewamy do zupy porcjami z przerwami na zagotowanie.
                                    • -Czynność powtarzamy do otrzymania pożądanej gęstości.
                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości