Ryba na torach Mirosława Madei (Śląsk)

Ryba na torach
Ryba na torach

Sposób przygotowania:

Placek gryczany

  • Kaszę gryczaną gotujemy, studzimy i ugniatamy.
    • Ziemniaka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
      • Por siekamy drobno.
        • Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem.
          • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
            • Powstałą masę smażymy na patelni.

              Sałatka śledziowa

              • Płaty śledziowe moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.
                • Namoczone płaty kroimy w kostkę.
                  • Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy białym pieprzem.
                    • Jajka gotujemy na twardo.
                      • Uotowane jajka kroimy w kostkę.
                        • Ogórki kroimy w kostkę.
                          • Wszystkie składniki łączymy i mieszamy.
                            • Dodajemy majonez według uznania i ponownie mieszamy.
                              • Gotową sałatkę ukladamy na upieczony placek gryczany.
                                • Dekorujemy kawałkami wędzonego łososia i świeżym koperkiem.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości