Rolowany łosoś na murawie Michała Latały (Warszawa)

Rolowany łosoś
Rolowany łosoś

Przygotowanie:

  • Odcinamy skórkę z łososia
    • Mięso dzielimy na paski 5 na 10 centymetrów.
      • Łososia wkładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, cienko pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny
        • Odstawiamy na około 1 godzinę
          • Do pojemnika rozdrabniacza wkładamy suszone pomidory, czosnek, słupki migdałów, listki bazylii i wlewamy oliwę
            • Wszystkie składniki doprawiamy.
              • Gotowe pesto doprawiamy solą i pieprzem
                • Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w na cienkie plasterki.
                  • Na dno miski lub salaterki wlewamy sok z cytryny oraz oliwę
                    • Dodajemy sól oraz pieprz i mieszamy
                      • Dodajemy pokrojonego ogórka i cebulę
                        • Mieszamy i odstawiamy.
                          • Przed samym podaniem dodać bazylię
                            • Z ciasta francuskiego rozwałkowujemy cienki placek.
                              • Filety z łososia obkładamy z jednej strony połową pesto
                                • Następnie kładziemy na cieście posmarowaną stroną do dołu,
                                  • Wierzch obkładamy resztą pesto
                                    • Zawijamy ciasto na filety, dociskamy i odcinamy zbędne ciasto.
                                      • Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na 6 części.
                                        • Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190°C.
                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości