Przepisy Zofii Zabłockiej, 5 sezon, Warszawa

Żółty rewolwer z kolby
Żółty rewolwer z kolby

PRZYSTAWKA

Żółty rewolwer z kolby

Składniki:

  • 4 duże kukurydze lub 4 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
    • 4 łyżki masła
      • 1 łyżka świeżo startego imbiru
        • 3 ząbki czosnku
          • 1 ½ łyżeczki kurkumy w proszku
            • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
              • 1 czerwona papryka chili
                • 1 l wywaru z jarzyn
                  • 1 puszka mleka kokosowego
                    • małe opakowanie śmietany
                      • sól

                        Sposób przygotowania:

                        Kukurydzę obieramy z liści, myjemy i przcinamy na pół. Stawiamy na desce i nożem ścinamy ziarna ruchami od góry do dołu. Zachowujemy kolby i ziarna. Jeżeli używamy kukurydzy z puszki, odsączmy ją z zalewy. Do rozpuszczonego w garnku masła dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili, świeżo starty imbir, oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, delikatnie mieszając, aż składniki zaczną się delikatnie rumienić. Następnie dodajemy ziarna kukurydzy. Całość jeszcze przez około dwie minuty smażymy, nadal mieszając. Dodajemy wywar warzywny i kolby kukurydzy. Doprawiamy kurkumą i ostrą papryką w proszku, zagotowujemy. Solimy do smaku i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Kolby wyławiamy i wyrzucamy. Gotową zupę dokładnie miksujemy na gładki krem a następnie przecieramy przez sito tak, żeby na sitku zostały tylko łuski kukurydzy. Zupę podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem, podajemy z kleksem śmietany, posypaną papryką.

                        DANIE GŁÓWNE

                        Świnka na bani

                        Świnka na bani
                        Świnka na bani

                        Żeberka

                        Składniki:

                        • 1 ½ kg żeberek wieprzowych

                          Marynata

                          Składniki:

                          5 łyżek ostrego sosu barbecue

                          1 łyżka whisky

                          1 łyżka oliwy

                          1/2 puszki coli

                          Sposób przygotowania:

                          Żeberka myjemy i dzielimy na porcje. Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w woreczku foliowym razem z marynatą i odstawiamy w zimne miejsce najlepiej na 24 godziny. Następnie wyjmujemy z woreczka, doprawimy solą, pieprzem i szybko obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. Usmażone mięso umieszczamy w naczyniu do pieczenia, zalewamy marynatą i pieczemy w temperaturze 180°C, często odwracając i smarując marynatą. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do momentu, aż się zrumienią, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Pieczone żeberka podajemy z domowymi frytkami, grillowanymi warzywami i dwoma sosami.

                          Frytki

                          Składniki:

                          • 1 kg ziemniaków
                            • 2 łyżeczki suszonego oregano
                              • 5 łyżek oliwy
                                • sól
                                  • czarny pieprz świeżo zmielony

                                    Sposób przygotowania:

                                    Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na podłużne kawałki, wkładamy do dużej miski i doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Przyprawione ziemniaki wykładamy na dużą blachę zachowując pomiędzy nimi odstępy. Pieczemy przez około 20 – 30 minut w temperaturze 220°C, co jakiś czas mieszając.

                                    Grillowane warzywa

                                    Składniki:

                                    • 2 duże pomidory
                                      • 1 cukinia
                                        • 1 kabaczek
                                          • 1 czerwona papryka
                                            • 3 cebule
                                              • kilka pieczarek
                                                • oliwa
                                                  • 1 ząbek czosnku
                                                    • czarny pieprz świeżo zmielony
                                                      • sól

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Warzywa myjemy i kroimy na około 1,5 cm grubości plastry, cebulę drobno siekamy. Całość wkładamy do miski. Dodajemy oliwę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Warzywa grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, aż będą miękkie i gorące w środku, a na ich powierzchni pojawią się charakterystyczne prążki.

                                                        Sos

                                                        Składniki:

                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                          • 1 ½ szklanki soku ananasowego
                                                            • 1/2 szklanki wody
                                                              • 1/4 szklanki ostrego sosu barbecue
                                                                • 1 ½ łyżki sosu sojowego
                                                                  • 4 łyżki soku z cytryny
                                                                    • 3/4 szklanki brązowego cukru muscovado
                                                                      • 4 łyżki startej cebuli
                                                                        • 1 ½ łyżki startego ananasa
                                                                          • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
                                                                            • 2 łyżki whisky

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Czosnek w łupince układamy na suchej patelni i na wolnym ogniu podgrzewamy przez około 10 minut z dwóch stron, aż będzie miękki. Zdejmujemy łupinkę a miąższ rozcieramy. W rondelku umieszczamy roztarty czosnek wraz z pozostałymi składnikami sosu: sokiem ananasowym, wodą, sosem barbecue, sosem sojowym, sokiem z cytryny, brązowym cukrem oraz startą na tarce o drobnych oczkach cebulą i ananasem. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz whisky. Zagotowujemy, mieszając aż cukier dokładnie się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy sos przez około 30 – 45 minut, aż osiągnie konsystencję średnio gęstego syropu.

                                                                              Sos czosnkowy

                                                                              Składniki:

                                                                              • 2 opakowania kanapkowego serka śmietankowego
                                                                                • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Składniki dokładnie mieszamy.

                                                                                  DESER

                                                                                  Gorący Joe i Zimna Mary

                                                                                  Gorący Joe i Zimna Mary
                                                                                  Gorący Joe i Zimna Mary

                                                                                  Ciasto

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 80 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
                                                                                    • 175 g mąki
                                                                                      • 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                        • 125 ml tłustego mleka
                                                                                          • 1 jajko
                                                                                            • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
                                                                                              • 50 g rozpuszczonego masła
                                                                                                • 200 g daktyli bez pestek

                                                                                                  Sos

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 150 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
                                                                                                    • 25 g masła
                                                                                                      • 500 ml wrzątku

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        W dużej misce mieszamy cukier muscovado z mąką i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt waniliowy i rozpuszczone masło. Mieszamy. Następnie wymieszane płynne składniki wlewamy do miski z mąką i cukrem, ponownie dokładnie mieszając. Dodajemy pokrojone i obtoczone w mące daktyle. Całość przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia naczynek. Każdą porcję posypujemy cukrem muscovado, na wierzchu układamy kawałki masła i zalewamy podzieloną pomiędzy porcje wrzącą wodą. Zapiekamy przez około 45 minut w temperaturze 190°C. Podajemy z bitą śmietaną i malinami.

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości