Przepisy Wojtka Kosińskiego, 3. edycja, Warszawa

Przepisy Wojtka Kosińskiego, 3. edycja, Warszawa
Przepisy Wojtka Kosińskiego, 3. edycja, Warszawa

PRZYSTAWKAChłodnik litewskiSkładniki:• pęczek rzodkiewek• dwa ogórki długie• 2 pęczki botwinki• 4 jajka na twardo• 1 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego• 3-4 ząbki czosnku• 1 litr maślanki• 1 litr kefiru• 1/2 litra zsiadłego mleka• pęczek koperku• szczypiorek• sól, pieprz, cukierSposób przygotowania:Botwinkę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Słodzimy jedną łyżką cukru. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż botwina zmięknie. Całość studzimy. Do drugiego garnka wlewamy maślankę, kefir i zsiadłe mleko. Po wystudzeniu botwinki, dodajemy ją do maślanki razem z wodą pozostałą po gotowaniu. Rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę, siekamy koperek. Dodajemy do całości. Dolewamy koncentrat barszczu, całość dokładnie mieszamy. Obieramy jajka, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyciskamy czosnek i wrzucamy do garnka. Przed podaniem, każdą porcję posypujemy z wierzchu szczypiorkiem. DANIE GŁÓWNE:Kurczak i kurka oraz ziemniaki w mundurkach

Składniki:• podwójna pierś z kurczaka• śmietana 18%• ser Lazur• 500 g kurek• masło• 3-4 duże szalotki• oregano• bazylia• 4-5 ząbków czosnku• 1 kg młodych ziemniaków• rozmaryn świeży• oliwa• kapusta• koperek• cytryna• cukier, pieprz, sólSposób przygotowania:Pierś filetujemy, usuwamy tłuszcz. Grillujemy na patelni do grillowania, tak, aby kurczak był soczysty, uważamy, żeby jej nie przypalić. Na patelni rozpuszczamy masło, szalotkę tniemy w piórka, szklimy ją na patelni. Myjemy kurki i wrzucamy je na patelnię. Grzyby dusimy, aż zrobią się miękkie, odparowujemy wodę. Po odparowaniu wody, dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ser Lazur. Całość mieszamy. Ziemniaki ścieramy gąbką, wrzucamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą, dodajemy rozmaryn, solimy i pieprzymy. Pieczemy w temperaturze 200°C, aż ziemniaki zrobią się miękkie (ok 30-40 min). Szatkujemy cienko kapustę, układamy ją w misce warstwami, każdą warstwę przesypując grubo solą. Kapustę zostawiamy w misce na około 40 min, co jakiś czas ugniatamy ją, aby puściła sok. Wyjmujemy kapustę z miski, odciskamy, i przekładamy do drugiej miski. Do odciśniętej kapusty dodajemy dużo koperku, oliwę, zakwaszamy cytryną. Dodajemy cukier - płaską łyżeczkę. Doprawiamy pieprzem.DESER:Owocowa pycha

Kurczak i kurka oraz ziemniaki w mundurkach
Kurczak i kurka oraz ziemniaki w mundurkach

Składniki:• owoce sezonowe (truskawki, maliny, wiśnie, jagody - do wyboru)• tabliczka białej czekolady• 3-4 garście malin na mus • 2 opakowania serka mascarpone• 3 żółtka• 3 łyżki cukru• liście miętySposób przygotowania:Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Do rondelka wrzucamy maliny wraz z gałązką rozmarynu, gotujemy aż uzyskamy owocowa pulpę. Całość przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i uzyskać konsystencje musu.W musie rozpuszczamy białą czekoladę. W pucharku układamy na przemian owoce i masę serową, polewamy z wierzchu musem z czekolada. Dekorujemy listkami mięty.

Owocowa pycha
Owocowa pycha
podziel się:

Pozostałe wiadomości