Przepisy Wojciecha Bednarka, sezon 6, Łódź

Chapati zdrowego mnicha.jpg
Chapati zdrowego mnicha.jpg

PRZYSTAWKA:

Chapati zdrowego mnicha

Składniki:

  • 300 gram grochu
    • szczypta kminku
      • 1 papryczka czy chili
        • pieprz czarny lub ziołowy
          • 50 ml oliwy z oliwek
            • 1 ogórek kiszony
              • szczypta ostrej czerwonej papryki
                • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
                  • 5 ząbków czosnku
                    • około 1/2 kostki masła
                      • sól, pieprz

                        Sposób przygotowania:

                        Namoczony w wodzie poprzedniego dnia groch gotujemy. Następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem kminku i szczyptą ostrej papryki. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Posypujemy sporą ilością soli i pieprzu. Podsmażony czosnek wrzucamy do miski, dodajemy masło, ugotowany i zmiksowany wcześniej groch oraz posiekaną papryczkę chili. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Trzymamy w cieple delikatnie podgrzewając lub zawijając w folie aluminiową. Na gorące jeszcze placki/chlebki chapati nakładamy wcześniej przygotowaną pastę z prażonego czosnku i grochu. Dodajemy pokrojony w paski ogórek. Podajemy ze śliwkową nalewką domowej roboty.

                        Chlebki

                        Składniki:

                        • 250 gram mąki razowej
                          • około 200 ml wody
                            • 2-3 łyżeczki soli lub soli czosnkowej

                              Sposób przygotowania:

                              Mąkę mieszamy z solą, dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, jeszcze przez chwilę wyrabiamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie dzielimy na porcje i rozwałkowujemy lub rozgniatamy ręcznie na okrągłe placki. Placki pieczemy na rozgrzanej blasze. Kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza, przewracamy je na drugą stronę.

                              Uczta potomka Czyngis-chana.jpg
                              Uczta potomka Czyngis-chana.jpg

                              DANIE GŁÓWNE:

                              Uczta Potomka Czyngis-chana

                              Składniki:

                              • 1kg boczku wiejskiego
                                • 1 kg białego sera półtłustego
                                  • 1/2 opakowania śmietany 18%
                                    • 1kg sporych wielkościowo ziemniaków
                                      • 1/3 kg cebuli
                                        • 1 kostka masła
                                          • pieprz, sól
                                            • 1/2 łyżeczki majeranku

                                              Sposób przygotowania:

                                              Boczek kroimy w paski i podsmażamy na małym ogniu, aż do wytopienia się tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu z boczku podsmażamy nasiona słonecznika lub dyni. Umyte ziemniaki w mundurkach, kroimy w talarki i grillujemy kilkakrotnie przewracając na drugą stronę. W dużej misce mieszamy biały ser z posiekaną drobno cebulą. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na ułożone na talerzu talarki ziemniaków układamy warstwowo masę serową a następnie gorący podsmażony boczek.

                                              Gorące słodkości maharadży.jpg
                                              Gorące słodkości maharadży.jpg

                                              DESER:

                                              Gorące słodkości maharadży

                                              Składniki:

                                              • 1 szklanka kaszy manny
                                                • 1/2 kostki masła
                                                  • 4 -6 łyżek miodu
                                                    • 1/2 szklanki wody
                                                      • 1/2 szklanki mleka 3%
                                                        • 1 cytryna do wyciśnięcia soku
                                                          • 2 sztuki dojrzałych bananów
                                                            • 1/2 paczki rodzynek
                                                              • szczypta kardamonu lub imbiru
                                                                • cynamon
                                                                  • 2-3 marchewki
                                                                    • garść orzechów laskowych
                                                                      • wiórki kokosowe do dekoracji

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Marchewki myjemy i dokładnie oczyszczamy z ziemi ścierając wierzchnia warstwę (nie obieramy). Następnie kroimy w cieniutkie talarki. Marchewkowe talarki smażymy na maśle z dodatkiem imbiru lub kardamonu, co jakiś czas mieszając. Dosypujemy kaszę i całość podsmażamy przez kilka minut. Do gotującej się wody dodajemy miód i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia a następnie wlewamy do dużego garnka, który zaczynamy podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do wrzenia. Następnie dodajemy podsmażoną kaszę z talarkami marchewki. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy orzechy, pokrojone w talarki banany i rodzynki. Dolewamy mleko. Całość doprawiamy sokiem z cytryny. Gotujemy do momentu aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Deser podajemy w małych salaterkach posypany cynamonem i wiórkami kokosowymi.

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości