Przepisy Przemysława Śliwińskiego, sezon 6, Jelenia Góra

Tu i teraz.jpg
Tu i teraz.jpg

PRZYSTAWKA:

„Tu i Teraz” czyli Dotyk

Składniki:

  • bagietka pszenna,
    • 15-20 krewetek
      • 3 awokado
        • 3 cytryny
          • koper włoski
            • oliwa z oliwek
              • czosnek

                Sposób przygotowania:

                Krewetki solimy i pieprzymy, następnie smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Krewetki odsączamy z tłuszczu i pozostawiamy do ostygnięcia. SosSkładniki:

                • natka pietruszki
                  • kolendra
                    • 4 łyżki majonezu
                      • jogurt naturalny
                        • cebula dymka

                          Sposób przygotowania:

                          Do jogurtu dodajemy kolendrę, natkę pietruszki, majonez oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy.

                          Bagietkę kroimy na ćwiartki wzdłuż. Krótko przed podaniem podgrzewamy ją piekarniku. Awokado obieramy i kroimy w kostkę Koper włoski kroimy na plasterki. Na bagietki nakładamy kolejno: sos, kawałki awokado oraz kopru włoskiego, krewetki i natkę pietruszki. Polewamy sosem, podajemy z plastrami cytryny.

                          Las Vegas.jpg
                          Las Vegas.jpg

                          DANIE GŁÓWNE:

                          „Las Vegas” czyli Staropolski Nielot

                          Składniki:

                          • 4 płaty z indyka
                            • oliwa z oliwek

                              Sposób przygotowania:

                              Płaty z indyka nacieramy oliwą i solą, wkładamy do worka do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Następnie podsmażamy na patelni z sosem, do zarumienienia. Pieczone ziemniaki

                              Składniki:

                              • 2,5 kg ziemniaków
                                • Papryka chili w proszku
                                  • zioła dalmatyńskie

                                    Sposób przygotowania:

                                    Obrane ziemniaki krótko podgotowujemy. Przyprawiamy papryczką chili i ziołami dalmatyńskimi. Następnie każdy ziemniak zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.

                                    CukiniaSkładniki:

                                    • 3 cukinie
                                      • szklanka octu winnego
                                        • sól
                                          • pieprz

                                            Sposób przygotowania:

                                            Cukinie kroimy w paski i marynujemy w occie winnym, oliwie, soli i pieprzu. (Powinna się marynować możliwie najdłużej). Cukinie wyjmujemy z marynaty, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.

                                            SosSkładniki:

                                            • 1/2 kostki masła
                                              • 2 cebule czerwone
                                                • 2 opakowania rodzynek
                                                  • mały słoiczek drylowanych czarnych oliwek
                                                    • 1 limonka
                                                      • 2 łyżki cukru brązowego
                                                        • mały kawałek imbiru
                                                          • szczypta szafranu

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Czerwoną cebulę posiekaną w kostkę smażymy na maśle. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojoną limonkę ze skórką, ocet winny, cukier i odrobinę szafranu. Redukujemy sos. Pod koniec dodajemy starty imbir i całość zagotowujemy.

                                                            Wreszcie ja.jpg
                                                            Wreszcie ja.jpg

                                                            DESER:

                                                            „Wreszcie Ja”, czyli pomarańczowa chwila zapomnienia

                                                            Składniki:

                                                            • biszkopt
                                                              • 1 litr soku przecierowego bananowego, jabłkowego lub marchwiowego
                                                                • 2 opakowania budyniu waniliowego
                                                                  • kwasek cytrynowy
                                                                    • 2 łyżki śmietany 30%
                                                                      • 1/2 szklanki cukru
                                                                        • 3 pomarańcze
                                                                          • czekolada deserowa mleczna
                                                                            • czekolada biała mleczna

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Odlewamy3/4 szklanki soku przecierowego, resztę wlewamy do garnka i zagotowujemy, cały czas mieszając. W międzyczasie do szklanki z sokiem wsypujemy 2 opakowania budyniu. Całość mieszamy, tak, by nie było grudek i dolewamy do garnka. Po zagotowaniu, studzimy.

                                                                              Letni sok rozprowadzamy na biszkopcie. Śmietanę miksuję z cukrem i szczyptą kwasku cytrynowego. Na wierzchu umieszczamy bitą śmietanę. Całość odstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Na około godzinę przed podaniem ścieramy czekolady i posypujemy nimi ciasto.

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości