Przepisy PAWŁA WÓJCIKA, 5 sezon, Szczecin

Krwiste suplementy
Krwiste suplementy

PRZYSTAWKA:

Krwiste suplementy

Składniki:

  • 4 buraki
    • sos balsamiczny
      • ser feta
        • orzechy lub migdały
          • kilka listków bazylii

            Marynata

            Składniki:

            • 100 ml oliwy z oliwek
              • 50 ml ocet balsamiczny
                • 2 łyżki miodu
                  • 2 ząbki czosnku
                    • papryczka chili
                      • sól, pieprz

                        Sposób przygotowania:

                        Obrany czosnek i papryczkę chili rozcieramy w moździerzu na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Buraki solimy, dokładnie smarujemy marynatą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 2 godziny. Po upieczeniu rozwijamy z foli i zostawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skórki i kroimy na cieniutkie plasterki. Następnie rozkładamy na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta i prażonymi orzechami i migdałami. Polewamy sosem balsamicznym. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

                        Ciabatty

                        Składniki na zaczyn:

                        • 7 g świeżych drożdży
                          • 200 ml letniej wody
                            • 175 g mąki

                              Sposób przygotowania:

                              Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach letniej wody. Mąkę przesiewamy do naczynia, dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę letniej wody i mieszamy, tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce.

                              Składniki na ciasto:

                              • 7 g świeżych drożdży
                                • 30 ml mleka
                                  • 200 ml wody
                                    • 30 ml oliwy z oliwek
                                      • 325 - 340 g mąki
                                        • 7,5 ml soli

                                          Sposób przygotowania:

                                          W naczyniu mieszamy drożdże z letnim mlekiem i dodajemy do przygotowanego wcześniej zaczynu, razem z letnią wodą i oliwą. Mieszamy. Następnie miksując dodajemy stopniowo mąkę i sól. Miksujemy około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około dwie godziny. Ciasto powinno nawet potroić swoją objętość. Dużą blachę obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 2 części i unikając ugniatania, a raczej rozciągając, uformujemy dwa płaskie bochenki. Obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut. Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 220ºC. Bochenki powinny być jasnozłote, a po uderzeniu od spodu mają wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce, podajemy ciepłe.

                                          DANIE GŁÓWNE:

                                          Świnia ryba - dwa bratanki

                                          Świnia ryba - dwa bratanki
                                          Świnia ryba - dwa bratanki

                                          Składniki:

                                          • pstrąg
                                            • mały pęczek koperku
                                              • masło czosnkowe
                                                • opakowanie świeżego szpinaku

                                                  Marynata

                                                  Składniki:

                                                  • 6 łyżek oleju
                                                    • 4 łyżki sosu sojowego
                                                      • 1 łyżka oleju sezamowego
                                                        • 2 łyżki suszonego majeranku
                                                          • 1/2 łyżka pieprzu mielonego
                                                            • 1 łyżka słodkiej papryki
                                                              • 2 ząbki czosnku

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Pstrąga płuczemy pod bieżącą wodą. Do środka wkładamy marynatę, koperek oraz masło czosnkowe. Rybę obtaczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy, na co najmniej 30 minut. Następnie rybę grillujemy, najlepiej w grillu elektrycznym z obu stron jednocześnie. Upieczoną rybę podajemy na udekorowanym sosem balsamicznym talerzu, na świeżym szpinaku z ćwiartkami cytryny. W osobnym naczyniu podajemy upieczone ziemniaki.

                                                                Ziemniaki zapiekane

                                                                Składniki:

                                                                • 1 kg młodych ziemniaków
                                                                  • 250 g boczku
                                                                    • 3-4 cebule
                                                                      • opakowanie pomidorków koktajlowych
                                                                        • świeży rozmaryn
                                                                          • świeża bazylia
                                                                            • świeże oregano
                                                                              • ser grana padano
                                                                                • sól, pieprz

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Ziemniaki myjemy, osuszamy i wkładamy do brytfanki. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i pokrojoną w piórka cebulę. Między ziemniaki wkładamy pomidorki koktajlowe i świeże zioła. Całość polewamy przesmażonym boczkiem z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 200ºC do zrumienienia ziemniaków.

                                                                                  DESER:

                                                                                  Chrupiąca truskawkowa rozkosz

                                                                                  Truskawkowa rozkosz
                                                                                  Truskawkowa rozkosz

                                                                                  Biszkopt

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 6 jajek
                                                                                    • 1 szklanka cukru
                                                                                      • 1,5 szklanki mąki pszennej
                                                                                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                          • 1 łyżeczka octu
                                                                                            • 3 łyżki oleju

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, tak, aby można było odwrócić miskę z jej zawartością i dopiero wtedy dodajemy cukier. Ubijamy nadal do momentu, aż nie będzie już czuć kryształków cukru w bezie. Następnie dodajemy 6 roztrzepanych z łyżeczką octu żółtek. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym, ale delikatnym, wymieszaniu przelewamy biszkopt do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim biszkopt jeszcze na kilkadziesiąt minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, i nadal pozostawiamy w nim ciasto aż do całkowitego ostygnięcia. Jedną z najważniejszych zasad pieczenia biszkoptu jest czas jego stygnięcia po upieczeniu w piekarniku.

                                                                                              Krem z bitej śmietany i mascarpone

                                                                                              Składniki

                                                                                              • 400 g śmietany kremówki
                                                                                                • 1/2 szklanki cukru pudru
                                                                                                  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
                                                                                                    • 250 g serka mascarpone

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, tak można było odwrócić miskę z jej zawartością. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy.

                                                                                                      Poncz

                                                                                                      Składniki:

                                                                                                      • 250 ml wody
                                                                                                        • 25 ml syropu cukrowego
                                                                                                          • sok z cytryny
                                                                                                            • kieliszek białego rumu

                                                                                                              Tort

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • świeże truskawki
                                                                                                                • płatki migdałów
                                                                                                                  • świeża mięta, melisa

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Upieczony biszkopt przecinamy tworząc 3 równe części. Każdą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na wierzchu każdej warstwy układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Następnie cały tort pokrywamy kremem i oblepiamy uprażonymi migdałami. Dekorujemy truskawkami, listkami mięty i melisy.

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości