Przepisy Szymona Szostka 3. edycja, Śląsk

Przepisy Szymona Szostka 3. edycja, Śląsk
Przepisy Szymona Szostka 3. edycja, Śląsk

PRZYSTAWKA:Tango z cykoriąSkładniki:• 15 liści cykorii• 1 ser camembert• 1 ser blue• kilka plastrów szynki • kiełki lucerny • pomidorki koktajlowe do dekoracji• sól• pieprz Sposób przygotowania:

Oddzielamy liście cykorii i myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy czyste łódeczki cykorii i odstawiamy na bok. Do małego rondelka wrzucamy pokrojone w kostkę sery i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i 3 liście cykorii. Delikatnie podgrzewamy na małym ogniu aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy do smaku. Jeszcze ciepły sos wlewamy do środka łódeczek. Dekorujemy na talerzu kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.Paluchy z ciasta francuskiegoSkładniki:• 1 opakowanie ciasta francuskiego• szczypta kminu rzymskiego• szczypta kminku• 1/4 papryczki chilli• jajko (białko)Sposób przygotowania:

Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na paski o grubości jednego centymetra. Smarujemy roztrzepanym białkiem i szybko obsypujemy paluchy kminkiem, kminem rzymskim lub drobno pokrojonym chilli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 10 min.DANIE GŁÓWNE:Dancingowy zawrót głowy

Składniki:• 4 filety z udźca indyka• 8 łyżek stołowych sosu sojowego jasnego• 3 łyżki miodu• 2 ząbki czosnku • sok z 1/4 cytryny• imbir• 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku• 1/4 małej zielonej papryki chilliSposób przygotowania:

Dancingowy zawrót głowy
Dancingowy zawrót głowy

Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy miód, sos sojowy, sok z cytryny. Następnie dodajemy posiekany czosnek, imbir i papryczkę chilli. Doprawiamy łyżeczką papryki w proszku i wszystko dokładnie mieszamy. Do gotowej marynaty wkładamy pokrojone na steki filety z udźca indyka i odstawiamy na 2h do lodówki. Po tym czasie mięso jest gotowe do smażenia na patelni grillowej. Usmażone mięso kroimy w plastry i układamy na talerzu.ZiemniakiSkładniki:• 8 dużych młodych ziemniaków• 2 łyżki masła• 1 łyżka śmietany kremówki• 2 gałązki rozmarynu• 2 gałązki tymianku• sól• pieprzSposób przygotowania:

Umyte ziemniaki kroimy na połówki i gotujemy w mocno osolonej wodzie. Półtwarde odcedzamy i łyżką wydrążamy środek tak, aby nie uszkodzić skórki. Wydrążone łódeczki odstawiamy na blachę do pieczenia, wydrążony środek ziemniaków ubijamy na purée dodając masło, śmietanę i zioła. Doprawiamy mocno solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy łódeczki ziemniaczane przy pomocy szprycy do ciast. Wkładamy ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do momentu zbrązowienia ziemniaków. Sałatka Składniki:• duża garść rukoli• garść zielonej fasoli strączkowej• kilka sztuk żółtej fasoli • 3 oscypki • garść świeżych listków bazylii• sól• pieprzSposób przygotowania:

Opłukaną fasolkę z przyciętymi końcówkami gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w miseczce rukolę i dorzucamy przygotowaną fasolę. Wszystko delikatnie solimy i pieprzymy. Na rozgrzanej patelni, smażymy pocięte w plastry oscypki aż do momentu, kiedy z zewnątrz będą przysmażone a w środku miękkie. Następnie układamy je na warzywach i posypujemy listkami bazylii. Całość na końcu polewamy przygotowanym dressingiem.Dressing do sałatkiSkładniki:• 1/2 szklanki soku pomarańczowego• skórka z 1/2 pomarańczy• 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego• 1 łyżka miodu• sólSposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, miód i ocet. Wszystko doprawiamy solą. Dorzucamy startą skórkę z pomarańczy i zagotowujemy przez ok. 5 min aż sos zgęstnieje. Następnie przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem.Dip Tzatziki do mięsaSkładniki:• 2 serki homogenizowane naturalne• 4 ząbki czosnku• kilka gałązek świeżego koperku• pół ogórka zielonego długiego• sól• pieprzSposób przygotowania:Obieramy ogórka a następnie ścieramy go na tarce. Odciskamy z niego wodę. Koperek drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku. Całość wrzucamy do miseczki, dodajemy serek i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy.Dip Miętowy do mięsaSkładniki:• 1 jogurt typu grecki• garść świeżych listków mięty• garść świeżych listków bazylii• 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku• pół łyżeczki papryki ostrej w proszku• sól• pieprzSposób przygotowania:Drobno siekamy zioła i wrzucamy do miseczki. Zalewamy jogurtem. Dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.DESER:Biały walc

Składniki:• 2 tabliczki białej czekolady• ok 300 ml śmietana kremówka na bitą śmietanę• 4 jajka (białka)• 2 cm imbiru• 200 g porzeczek lub malin• 3 łyżki cukru• mięta do dekoracji• kilka pistacjiSposób przygotowania:Łamiemy czekoladę na kawałki, wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W drugiej miseczce ubijamy śmietanę kremówkę. W trzeciej miseczce ubijamy białka z jajek z łyżką cukru na sztywno. Bitą śmietanę hartujemy jeszcze ciepłą czekoladą i delikatnie mieszamy. Po chwili wlewamy całość czekolady. Następnie do masy delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko mieszamy. Do rondelka wrzucamy dwie łyżki cukru, starty imbir oraz owoce. Całość podgrzewamy aż powstanie gęsty sos owocowy. Następnie miksujemy. Do pucharków na dno wsypujemy odrobinę posiekanych pistacji. Wlewamy mus czekoladowy, następnie mus owocowy i kolejną warstwę czekoladowego. Całość dekorujemy startą gorzką czekoladą i listkiem mięty. Przed podaniem schładz

Biały walc
Biały walc
podziel się:

Pozostałe wiadomości