Przepisy Sylwii Sulimy, sezon 6, Radom

Francuska płaczka.jpg
Francuska płaczka.jpg

Przystawka

Francuska płaczka

Składniki:

  • 1 litr wywaru wołowego
    • 3 lub 4 cebule
      • tymianek
        • 1 1/2 łyżki mąki
          • 1 szklanka białego wina wytrawnego
            • 3 łyżki masła
              • 150 g startego parmezanu
                • ciasto francuskie
                  • 4 plastry boczku gotowanego wędzonego
                    • sól
                      • pieprz

                        Sposób przygotowania:

                        Pokrojoną cebulę smażymy na maśle pod przykryciem przez 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy aż będzie złoto-brązowa. Zasypujemy mąką i mieszamy. Dolewamy wywar wołowy i wino. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i tymianku. Gotujemy około 10 min. Miksujemy. Boczek kroimy w paski i smażymy na chrupiąco. Chłodną zupę wlewamy do miseczki. Do środka wrzucamy kilka pasków boczku. Wycinamy z ciasta francuskiego kształt miseczek. Przykrywamy nim miskę dociskając ciasto tak, aby nie wpadło do środka. Posypujemy parmezanem i kilkoma kawałkami boczku. Całość zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 15 minut.

                        Amerykanin w ziarnie.jpg
                        Amerykanin w ziarnie.jpg

                        Danie główne

                        Amerykanin w niedojrzałym ziarnie

                        Filet z indyka

                        Składniki:

                        • 400g. filetu z indyka
                          • 50 g marynowanego, zielonego pieprzu.
                            • 100g masła
                              • przyprawa do indyka
                                • 2 łyżki oliwy z oliwek

                                  Sposób przygotowania:

                                  Mięso kroimy w cienkie plastry, posypujemy przyprawą do indyka i marynowanym pieprzem, zalewamy oliwą z oliwek i marynujemy 4 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło. Filet smażymy około 2-3 minut z każdej strony. Mięso podajemy polane gorącym sosem.

                                  Sos

                                  Składniki:

                                  • 500 ml śmietany tortowej 36%.
                                    • 1 serek topiony
                                      • 50g masła
                                        • pieprz ziarnisty
                                          • 1/2 pęczka natki pietruszki

                                            Sposób przygotowania:

                                            W rondlu podgrzewamy śmietanę, dodajemy serek topiony i 50g. masła. Dodajemy rozgnieciony w moździerzu pieprz. Gotujemy mieszając około 15 minut. Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia.

                                            PureeSkładniki:

                                            • 750 g ziemniaków
                                              • 3 łyżki śmietany
                                                • 50 g masła
                                                  • gałka muszkatołowa

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a następnie ubijamy na gładką masę. Dodajemy masło, śmietanę oraz startą gałkę. Dokładnie mieszamy. Na blachę wykładamy pergamin i wyciskamy dowolny kształt z puree. Zapiekamy w 200 °C około 20 minut.

                                                    SurówkaSkładniki:

                                                    • 1 kapusta pekińska
                                                      • 1 jabłko
                                                        • 1 marchewka
                                                          • 1/2 cebuli
                                                            • sól , pieprz,
                                                              • olej słonecznikowy
                                                                • sok z cytryny
                                                                  • garść rodzynek

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Poszatkowaną kapustę, startą marchew i jabłko oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, dodajemy około 1,2 łyżki soku z cytryny wymieszanego z olejem i garść rodzynek. Wszystko dokładnie mieszamy.

                                                                    Brazylijskie perły w mango.jpg
                                                                    Brazylijskie perły w mango.jpg

                                                                    Deser

                                                                    Brazylijskie perły w mango

                                                                    Składniki:

                                                                    • pół szklanki granulatu z tapioki
                                                                      • 2 szklanki mleka 2%
                                                                        • puszka 400ml mleka kokosowego.
                                                                          • 2 i pół łyżki brązowego cukru.
                                                                            • 2 łyżki wiórków kokosowych.
                                                                              • 1 duże mango.
                                                                                • 1 brzoskwinia.
                                                                                  • 1 limonka.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Tapiokę namaczamy w 1 szklance mleka. Odstawiamy na minimum godzinę. Do garnka wlewamy pozostałe mleko, mleko kokosowe, cukier, wiórki i namoczoną tapiokę. Gotujemy na małym ogni, co jakiś czas mieszając. Powstały po około 25 minutach gotowania pudding. przekładamy do pucharków i słodzimy brązowym cukrem, a następnie schładzamy w lodówce.

                                                                                    Blenderem miksujemy obrane mango, brzoskwinie i sok z limonki. Powstały mus nakładamy na pudding i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy plastrem limonki

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości