Przepisy NATALII NGUYEN, sezon 5, Warszawa VIP

Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum

PRZYSTAWKA:

Zupa Tom Yum

Składniki:

  • 2 litry wody
    • 1 duża łyżka zielonego curry
      • 1 duża łyżka czerwonego curry
        • 4 ząbki czosnku
          • 1 cebula
            • 1 litr mleka kokosowego
              • 3 łyżki oliwy
                • około 20 krewetek
                  • pęczek świeżej kolendry
                    • 1 cytryna
                      • 200 g ryżu
                        • sól

                          Sposób przygotowania:

                          W garnku podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy curry mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oczyszczone wcześniej krewetki i mleko kokosowe. Doprawiamy solą do smaku. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną kolendrą.

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Uczta w Sajgonie

                          Uczta w Sajgonie.
                          Uczta w Sajgonie.

                          Składniki:

                          • 1 opakowanie grubego papieru ryżowego
                            • 1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
                              • 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
                                • 1 pęczek kolendry
                                  • 1/2 kg krewetek
                                    • 1/2 kg chudej wołowiny
                                      • świeży łosoś
                                        • pierś z kaczki

                                          Sosy

                                          Składniki:

                                          • sos rybny
                                            • sos sojowy
                                              • sos orzechowy
                                                • czosnek
                                                  • sok z cytryny
                                                    • opakowanie orzechów ziemnych
                                                      • cukier
                                                        • pieprz

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Sos rybny mieszamy z wodą w proporcji: jeden do jednego, dodajemy czosnek, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Sos sojowy mieszamy z sokiem z cytryny.

                                                          Sos orzechowy podajemy bez dodatków. Orzechy ziemne mielimy z sosem sojowym tak, aby uzyskać gęstą konsystencję.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Makaron moczymy w wodzie 30 minut przed gotowaniem. Następnie zagotowujemy do wrzenia, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą w celu uniknięcia rozgotowania. Mięso kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni. Krewetki solimy, gotujemy w małej ilości wody i odcedzamy. Skórkę kaczki nacinamy w kratkę i smażymy najpierw od strony skórki na złoto a potem przez kolejne 10 minut na drugiej stronie. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na cienkie plasterki. Łososia oprawiamy i kroimy na drobne paseczki. Wszystkie składniki wykładamy na osobne talerze. Papier ryżowy moczymy przez moment w zimnej wodzie i rozkładamy na płaskiej powierzchni. Na rozłożony papier wykładamy wybrane przez siebie składniki. Następnie zaginamy papier po bokach i zawijamy w rulonik. Podajemy z przygotowanymi sosami.

                                                          DESER:

                                                          W azjatyckim ogrodzie

                                                          W azjatyckim ogrodzie
                                                          W azjatyckim ogrodzie
                                                          • 1 arbuz
                                                            • 4 zielone jabłka
                                                              • kilka śliwek
                                                                • 1 mango
                                                                  • kilka nektarynek
                                                                    • 1 ananas
                                                                      • 1 pomelo
                                                                        • sól, chili

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Owoce kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i chili.

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości