Przepisy MICHAŁA SZTURMIŃSKIEGO, 4 sezon Poznań

Straszny krem
Straszny krem

PRZYSTAWKA:

Straszny kremSkładniki:

  • ok 700 g obranej dyni bez miąższu
    • 2 ziemniaki
      • 1 duża cebula
        • 3 łyżki oliwy
          • kostka rosołowa/bulion warzywny
            • sól, pieprz
              • curry
                • imbir
                  • sok z cytryny

                    Sposób przygotowania:

                    Obraną, wydrążoną i pokrojoną dynię, pokrojone ziemniaki i cebulę smażymy przez ok. 10 do 15 minut na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Po ok 8 minutach dodajemy 1,5 łyżeczki curry. Do garnka wlewamy ok 1,5 litra wody, w której rozpuszczamy ok 3 kostki rosołowe (można również samemu przygotować klarowny bulion). Po ok 15 minutach od początku smażenia całość przekładamy do garnka i gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Następnie miksujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i grzankami z chleba lub bułki pszennej z masłem, solą i odrobiną czosnku.

                    DANIE GŁÓWNE:

                    W delikatnym włoskim lesie

                    W delikatnym włoskim lesie
                    W delikatnym włoskim lesie

                    Składniki:

                    • 500 g polędwicy wieprzowej
                      • duża cebula
                        • 500 g podgrzybków świeżych, bądź mrożonych
                          • garść suszonych podgrzybków
                            • 1/2 kostki masła - osełki
                              • 300 g śmietany 12%
                                • dwie łyżki whisky
                                  • makaron - dowolny
                                    • sól, pieprz,
                                      • pieprz ziołowy
                                        • imbir
                                          • gałka muszkatołowa
                                            • sok z cytryny
                                              • szczypiorek do dekoracji

                                                Sposób przygotowania:

                                                Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ugniatamy z solą i szklimy z dodatkiem masła i odrobiny wody. Po 2-5 minutach dodajemy grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dusimy przez ok 10 min i dodajemy whisky. Całość dusimy jeszcze przez 10 - 20 min, co jakiś czas dolewając wodę do odparowania. Następnie dodajemy śmietanę, drobno zgniecione suszone grzyby. Doprawiamy do smaku i odstawimy. Polędwicę kroimy na cienkie kotleciki, rozbijamy pięścią, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dania polędwicę smażymy na rozgrzanej oliwie/oleju (najlepiej 50/50) po 1 min z każdej strony.

                                                DESER:

                                                Patriotyczna słodycz

                                                Patriotyczna słodycz
                                                Patriotyczna słodycz

                                                Składniki:

                                                • 3 tabliczki białej czekolady
                                                  • ok 300-350 g serka mascaropne
                                                    • ok 150 g jogurtu naturalnego
                                                      • 400 g malin

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Dwie tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie miksujemy z serkiem mascarpone i jogurtem. Osobno miksujemy maliny. W pucharkach układamy warstwowo: maliny, mus czekoladowy i na wierzch znowu warstwę malin. Deser dekorujemy roztopioną trzecią tabliczką czekolady, z której za pomocą szprycy cukierniczej tworzymy dowolny wzór, który następnie zamrażamy. Gotowy deser wstawiamy do lodówki na min 30 min. Podajemy udekorowany listkiem mięty i wzorem z zastygłej czekolady.

                                                        Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości