Przepisy MARTY KIJAŃSKIEJ-BEDNARZ, sezon 5, Warszawa

To (nie) ryba
To (nie) ryba

PRZYSTAWKA:

To (nie) ryba

Składniki:

  • 40 dag polędwicy z tuńczyka
    • 1 por
      • mały słoiczek kaparów marynowanych
        • 1/4 szklanki białego sezamu
          • oliwa z oliwek
            • pieprz cayenne
              • sos sojowy
                • sól, pieprz

                  Sposób przygotowania:

                  Tuńczyka siekamy (nie przepuszczamy przez maszynkę, kawałki muszą być wyczuwalne). Przyprawy: chili, oliwę i sos sojowy, dodajemy wedle uznania pamiętając, że przystawka powinna być pikantna. Pora i kapary siekamy drobno i mieszamy z tuńczykiem. Na końcu dodajemy uprażony na suchej patelni, sezam. Podajemy z ciepłą bagietką.

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Zdublowany pijany król

                  Królik

                  Zdublowany pijany król
                  Zdublowany pijany król

                  Składniki:

                  • 4 udka z królika
                    • butelka białego wina
                      • 1/2 słoiczka musztardy z gorczycy
                        • szklanka blanszowanych prażonych migdałów
                          • olej
                            • sól, pieprz

                              Sposób przygotowania:

                              Udka królika obsmażamy z obu stron. W trakcie smażenia dodajemy musztardę z gorczycą. Następnie dodajemy migdały. Całość zalewamy białym winem. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z dodatkiem kaszy i grzybów.

                              Kasza

                              Składniki:

                              • opakowanie kaszy pęczak
                                • marchewka
                                  • cebula
                                    • pietruszka
                                      • seler
                                        • szklaneczka whisky
                                          • sól
                                            • oliwa

                                              Sposób przygotowania:

                                              Kaszę gotujemy al dente. W garnku na oliwie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie podsmażamy starte na tarce warzywa. Dodajemy kaszę. Całość zalewamy whisky. Dusimy, aż kasza wchłonie cały alkohol i oliwę i uzyska pożądaną miękkość.

                                              Borowiki

                                              Składniki:

                                              • 1/2 kobiałki borowików
                                                • opakowanie suszonych pomidorów
                                                  • 5 – 6 ząbków czosnku
                                                    • orzechy pinii lub nerkowce
                                                      • opakowanie świeżego szpinaku
                                                        • opcjonalnie natka pietruszki

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Borowiki, suszone pomidory i czosnek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, aż grzyby będą miękkie (należy uważać, aby nie przesmażyć). Na osobnej patelni prażymy orzechy i wrzucamy do gotujących się grzybów. Po chwili dodajemy szpinak i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy tak, aby szpinak pozostał w zasadzie surowy.

                                                          DESER:

                                                          Utarte na żółto wspomnienie dzieciństwa

                                                          Wspomnienie dzieciństwa
                                                          Wspomnienie dzieciństwa

                                                          Składniki:

                                                          • 5-6 żółtek
                                                            • 1 ½ szklanki cukru
                                                              • laska wanilii
                                                                • opakowanie borówek amerykańskich
                                                                  • opakowanie malin
                                                                    • opakowanie jagód
                                                                      • małe opakowanie pistacji
                                                                        • lody waniliowe lub śmietankowe

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Żółtka ucieramy z cukrem i miąższem wanilii na gładką masę (kogel-mogel). Owoce układamy w kokilkach i zalewamy koglem-moglem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 8 – 10 minut. Deser podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, z kulką lodów, posypany pistacjami.

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości