Przepisy MARCINA SZOSTAKA, sezon 5, Warszawa

Lazurowy bakłażan
Lazurowy bakłażan

PRZYSTAWKA

Lazurowy bakłażan

Składniki:

  • 1 bakłażan
    • 1 średniej wielkości cebula
      • 2 pomidory
        • liście świeżej bazylii
          • oliwa z oliwek
            • sól, pieprz
              • pieprz cayenne
                • 2 ząbki czosnku
                  • ser pleśniowy niebieski

                    Sposób przygotowania:

                    Bakłażana płuczemy, kroimy w plastry grubości 1 - 1 ½ cm, solimy i pozostawiamy na sitku przez około dwie godziny. Następnie osuszamy i obsmażamy z obu stron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę pomidora i drobno posiekaną cebulę, cały czas mieszając, aby farsz się nie przypalił. Po około 10 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem cayene. Podsmażonego bakłażana układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 150°C przez około pięć minut. Następnie otwieramy piekarnik i na każdy plaster bakłażana nakładamy farsz posypany startym serem pleśniowym. Zapiekamy przez kolejne 10 minut. Przystawkę podajemy posypaną świeżo zmielonym pieprzem i udekorowaną liściem świeżej bazylii.

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Browarowy przysmak

                    Browarowy przysmak
                    Browarowy przysmak

                    Składniki:

                    • 2 kg żeberek
                      • 3 cebule
                        • oliwa z oliwek
                          • 1/2 litra piwa
                            • 1 łyżka miodu
                              • ziele angielskie
                                • liść laurowy

                                  Opłukane, przyprawione solą i pieprzem żeberka przekładamy do garnka, zalewamy wodą i chwilę podgotowujemy. Następnie każdy kawałek obsmażamy z obu stron i z powrotem wkładamy do garnka. Dodajemy podsmażoną na osobnej patelni, bardzo drobno posiekaną cebulę. Całość zalewamy piwem. Jak tylko piwo przestanie się pienić, dodajemy dużą łyżkę miodu oraz ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem około 1 ½ -2 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

                                  Pieczone ziemniaczki skropione oliwa z rozmarynem

                                  Składniki:

                                  • 1-2 kg ziemniaków
                                    • rozmaryn suszony
                                      • oliwa z oliwek
                                        • sól

                                          Sposób przygotowania:

                                          Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w łódeczki. Blachę polewamy odrobiną oliwy, aby warzywa nie przywierały. Na polanej oliwą blasze rozkładamy ziemniaki, które dodatkowo skrapiamy oliwą. Posypujemy solą i rozmarynem. Pieczemy w temperaturze 180°C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 35-45 minut.

                                          Starte buraki podawane na zimno z papryką

                                          Składniki:

                                          • 4 duże buraki
                                            • 1 papryka czerwona
                                              • 1/2 szklanki cukier
                                                • 1/2 szklanki octu
                                                  • 1/2 szklanki oleju
                                                    • pieprz, sól

                                                      Buraki ścieramy na grubej tarce, paprykę kroimy w cienkie paseczki. Do garnka wlewamy ocet cukier i olej, zagotowujemy. Do gotowej marynaty przekładamy stare buraki z papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy najlepiej na jeden dzień, aby smaki się dokładnie wymieszały.

                                                      DESER:

                                                      Chatka Baby Jagi

                                                      Chatka Baby Jagi
                                                      Chatka Baby Jagi

                                                      Składniki:

                                                      • 1/2 kg sera białego
                                                        • 4 żółtka jajek
                                                          • 2 szklanki cukru pudru
                                                            • 1 aromat waniliowy
                                                              • 2 kostki masła
                                                                • 6 łyżek kakao
                                                                  • 3 paczki herbatników
                                                                    • opakowanie kremu czekoladowego do smarowania pieczywa

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Żółtka z cukrem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy masło i dalej mieszamy. Następnie dodajemy ser oraz aromat waniliowy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Do osobnego naczynia odkładamy 1/3 masy, dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Na rozłożonym papierze do pieczenia układamy trzy rzędy herbatników. Na herbatniki wykładamy masę jasną, a następnie masę z dodatkiem kakao. Następnie podnosimy boki papieru, tak, aby zewnętrzne krawędzie herbatników się połączyły, a w przekroju powstał trójkąt. Gotowy deser zawijamy w folię i schładzamy przez godzinę w lodówce. Następnie całość smarujemy czekoladą i ponownie wkładamy do lodówki.

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości