Przepisy MARCINA WILCZKA, sezon 5, Warszawa

Lizak z figą i tygrysem
Lizak z figą i tygrysem

PRZYSTAWKA:

Lizak z figą i tygrysem

Składniki:

  • 12 krewetek tygrysich
    • 8 fig
      • małe opakowanie sera koziego
        • opakowanie świeżej rukoli
          • 8 łyżek stołowych parmezanu
            • 3 łyżki soku z cytryny
              • oliwa
                • 2-3 ząbki czosnku
                  • posiekana natka pietruszki
                    • sól, pieprz
                      • świeżo mielony czarny pieprz
                        • szczypta soli morskiej
                          • sos balsamiczny do dekoracji

                            Sposób przygotowania:

                            Oczyszczone krewetki umieszczamy w marynacie przygotowanej z dwóch łyżeczek oliwy, zmiażdżonego czosnku, soku z cytryny, posiekanej pietruszki, soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie krewetki smażymy z obu stron przez 6-7 minut. Górną część fig nacinamy płytko na krzyż, do środka wkładamy ser kozi i wstawiamy do piekarnika. Pieczmy przez 13 minut w temperaturze 200°C. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą morską. Na papier do pieczenia wysypujemy starty parmezan formując kształt okrągłych lizaków. Ser pieczemy w temperaturze 190°C przez 4-5 minut. Krewetki podajemy na talerzu udekorowanym sosem balsamicznym z pieczoną figą, parmezanowym lizakiem oraz sałatką z rukoli.

                            Sos do rukoli

                            Składniki:

                            • 3 łyżki soku z cytryny
                              • 4 łyżki oliwy
                                • 1 łyżeczka musztardy
                                  • kilka ząbków czosnku
                                    • świeża natka pietruszki
                                      • sól, pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Gotowym sosem, tuż przed podaniem polewamy rukolę.

                                        DANIE GŁÓWNE:

                                        Krwiste tango

                                        Krwiste tango
                                        Krwiste tango

                                        Składniki:

                                        • 4 steki z rostbefu wołowego
                                          • pieprz czarny
                                            • 4 duże ziemniaki
                                              • 12 małych marchewek
                                                • 4 łyżki masła

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Steki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przewiązujemy je nitką lub cienkim sznurkiem, aby podczas smażenia nie zmieniły kształtu, a następnie przyprawiamy pieprzem z obu stron. Steki umieszczamy na dobrze rozpalonym grillu i smażymy przez około 5-6 minut z każdej strony. Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie, bez obierania, owijamy szczelnie folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, co jakiś czas odchylając folię i sprawdzając widelcem, czy już są miękkie. Po upieczeniu ziemniaki odwijamy z folii, nacinamy na krzyż i „otwieramy”. W powstałym zagłębieniu umieszczamy łyżkę masła, dekorujemy świeżym rozmarynem. Marchewki myjemy, obieramy, i umieszczamy w piekarniku wraz z ziemniakami. Pieczemy przez 30 minut, aż będą miękkie i delikatnie przyrumienione. Steki podajemy z pieczonym ziemniakiem, marchewkami i sosem Chimichurri.

                                                  Sos Chimichurri

                                                  Składniki:

                                                  • 1 pęczek natki pietruszki
                                                    • 6-8 ząbków czosnku
                                                      • 1/2 szklanki oleju dobrego gatunku
                                                        • 1/3 - 1/4 szklanki octu winnego
                                                          • 1/4 szklanki przegotowanej wody
                                                            • 1 łyżeczka soli morskiej
                                                              • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
                                                                • 1 łyżeczka suszonego oregano

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowy sos odstawiamy na 30 minut.

                                                                  DESER

                                                                  Mango migdalenie

                                                                  Pavlova Piña Colada
                                                                  Pavlova Piña Colada

                                                                  Spód

                                                                  Składniki:

                                                                  • 3/4 szklanki migdałów blanszowanych
                                                                    • 2 łyżki cukru trzcinowego

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Migdały delikatnie podprażamy na suchej patelni i przekładamy do miski. Na patelni rozpuszczamy cukier. Dodajemy migdały, obtaczamy w karmelu a następnie miksujemy, ale niezbyt drobno. Gotowa masę wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Na masę migdałową wykładamy masę serową. Wierzch ciasta dekorujemy purée z mango. Gotowe ciasto pieczemy w temperaturze 160°C przez około 50-6-minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do wystygnięcia.

                                                                      Masa serowa

                                                                      Składniki:

                                                                      • 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
                                                                        • 3/4 szklanki drobnego cukru
                                                                          • 2 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
                                                                            • 4 małe jajka
                                                                              • 1 łyżeczka esencji waniliowej
                                                                                • 3/4 szklanki purée z mango

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Ser mieszamy z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku. Całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód.

                                                                                  Do dekoracji

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • mus malinowy
                                                                                    • pokruszone migdały
                                                                                      • starta skórka z cytryny

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Wierzch sernika dekorujemy pokruszonymi migdałami i startą skórką z limonki. Podajemy na talerzu udekorowanym malinowym musem i świeżą miętą.

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości