Przepisy MAŁGORZATY SZADEBERG, 4 sezon Poznań

Niespodzianka w królewskiej szacie
Niespodzianka w królewskiej szacie

PRZYSTAWKA:

Niespodzianka w królewskiej szacie

Składniki:

  • plaster wędzonego łososia
    • łyżeczka serka śmietankowego
      • 1/4 łyżeczki chrzanu
        • kiełki
          • kapary
            • sól, pieprz do smaku
              • szczypiorek
                • jajka

                  Sposób przygotowania:

                  Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Następnie odkrajmy czubek na wysokości ok. centymetra i delikatnie wyciągamy żółtko. Żółtka łączymy z serkiem, chrzanem, kaparami, doprawiamy pieprzem i solą, następnie dokładnie mieszamy. Jajka owijamy plastrami łososia, przebijamy wykałaczką, następnie nakładamy farsz i dekorujemy kiełkami. Całość przewiązujemy jednym szczypiorkiem.

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Wybuchowa impresja

                  Wybuchowa impresja
                  Wybuchowa impresja

                  Składniki:

                  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
                    • 1,5 opakowania ser pleśniowego gorgonzola
                      • suszona żurawina namaczana w białym winie
                        • olej do smażenia
                          • śmietana 30%
                            • 1 kg ziemniaków
                              • jajko
                                • ok. 6 łyżek mąki
                                  • sałata lodowa
                                    • pomidorki koktajlowe
                                      • ogórek
                                        • sałata rzymska
                                          • ciemne oliwki
                                            • owoc granatu
                                              • rozmaryn
                                                • 3-4 łyżki wina czerwonego
                                                  • świeży rozmaryn lub pietruszka do dekoracji
                                                    • sól, pieprz

                                                      Sos winegret

                                                      Składniki:

                                                      • 6 łyżek oliwy z oliwek
                                                        • 2 łyżki cytryny
                                                          • sól, pieprz do smaku
                                                            • 1 ząbek czosnku roztarty z solą
                                                              • 1,5 łyżeczki miodu

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Mięso myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, rozbijamy dłonią i przyprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Gotujemy ziemniaki (obrane lub w mundurkach). Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę, rozsypujemy mąkę ciasto rolujemy tak jak na kopytka, robimy wzorek widelcem. Na gotującą i osoloną wodę wrzucamy kluski i gotujemy ok. 5 minut, następnie wyciągamy z wody. Robimy sos do klusek gotując pół opakowania sera i śmietanę. Mięso smażymy, pod koniec smażenia dodajemy do niego ser gorgonzola. Na mięso z roztopionym serem dodajemy namoczona wcześniej w gorącym winie żurawinę. Pokrojone warzywa oraz ziarenka granatu podajemy na liściu sałaty rzymskiej, przed samym podaniem polewamy sosem winegret. Dekorujemy zielonym rozmarynem lub pietruszką. Mięso podajemy w sosie z żurawiną z kluskami i sałatką.

                                                                DESER:

                                                                Młoda Para na talerzu

                                                                Młoda Para na talerzu
                                                                Młoda Para na talerzu

                                                                Składniki:

                                                                • 120 g tabliczki gorzkiej czekolady
                                                                  • 230 g margaryny
                                                                    • 480 g cukru
                                                                      • 140 g mąki
                                                                        • 3 jaja
                                                                          • szczypta soli
                                                                            • 1/3 paczki suchych drożdży
                                                                              • lody waniliowe
                                                                                • bita śmietana
                                                                                  • płatki migdałowe
                                                                                    • sos czekoladowy

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W osobnym garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier, jajka i wszystko dobrze mieszamy. Następnie łączymy czekoladę z margaryną i dodatkami. Do mąki dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Stopniowo dodajemy do roztopionej masy, którą cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Wszystko razem dobrze mieszamy, następnie wylewamy na dobrze natłuszczoną blachę z papierem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C. Podawajmy na gorąco z lodami, bitą śmietaną posypaną płatkami migdałowymi. Delikatnie polać sosem czekoladowym.

                                                                                      Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości